понеделник, 6 май 2024 г.

Гешев иска имунитета на ключов депутат от БСП

Снимки: БГНЕС

Главният прокурор на България Иван Гешев внесе в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител от БСП Георги Михайлов с цел продължаване на наказателното производство срещу него, съобщиха от държавното обвинение.
Михайлов е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер през октомври 2019 г. – за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на Националната болница по хематология.
Към настоящия момент не са налице основания за прекратяване на наказателното производство. Продължаването му обаче е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Георги Михайлов съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на България и чл.135, ал.3, вр. с ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.
Това е трето искане за сваляне на имунитета на народния представител от левицата.
През ноември 2018 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров внесе искане за сваляне на имунитета на същия депутат за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на хематологичната болница „СБАЛХ“ ЕАД. От това били нанесени щети на предприятието за 164 106 лв. Михайлов сам е дал съгласие да бъде разследван и на 26 юни следващата година беше обвинен в безстопанственост и му бе наложена парична гаранция в размер на 15 000 лв.
На 1 юли 2019 г. Цацаров сезира повторно Народното събрание с искане за даване на разрешение за започване на разследване срещу народния представител Георги Михайлов за извършено от него данъчно престъпление. Открити бяха несъответствия в данъчните декларации на депутата, който се е бил регистрирал като физическо лице по Закона за ДДС. За 2016 г. Михайлов не е декларирал 44 хил. лева получени като лихви от дружеството. Фирмата е декларирала тези средства. Тя е имала отношения със Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания, на която Михайлов е бил изпълнителен директор.
Източник: zashtoto.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html