неделя, 28 април 2024 г.

Кирил Петков: Няма да даваме оръжие на Украйна

Снимки: БГНЕС

„Няма да предоставяме оръжие на Украйна, каквато заявка направи вчера посланикът на Украйна в София Виталий Москаленко. Имаме решение на парламента, първата украинска военна техника за ремонт идва в страната ни, подкрепяме украински бежанци на наша територия.
Това, което сме обещали, ще направим“, категоричен бе премиерът на България Кирил Петков в отговор на въпрос дали България ще даде и оръжие на Украйна. Премиерът изрази недоволство, че темата се повдига на всеки две седмици отново и отново.
„Ще ремонтираме техника“, повтори Петков решението на 47-ото народно събрание. „С всички мерки сме подкрепили санкциите спрямо Русия, Българската държава е направила достатъчно“, каза Петков.
Относно ветото на България върху начало на преговорите на РС Македония за членство в ЕС Петков не смята, че става въпрос за политически натиск.
„Нищо няма да направим под натиск, това, което се опитваме да направим е да се види дали правата на българите в Северна Македония могат да се гарантират през европейския процес“, поясни Петков.
„В момента правят тези преговори – дали българската позиция може да се гарантира през европейски процес, а не някой да ни натиска или каквото и да е било“, каза Петков.
С него помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид не е водил разговор, както вчера с президента Румен Радев.
Премиерът е на посещение в Садово за среща със земеделски производители, чиято реколта бе силно засегната от падналата градушка.
Източник: news.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html