понеделник, 6 май 2024 г.

Канадският „Дейли Гардиън“: Маджо наднича зад гърба на Кирил Петков

Петя Славова и Маджо. Снимка Нова тв

„Мощни криминални фигури от 90-те години на миналия век надничат зад гърба на новото правителство“, пише канадският „Дейли Гардиън“.

Публикуваме пълния текст на статията в канадското издание без редакторска намеса:

„Колкото и да твърдят политическите анализатори на Балканите, и в частност тези в България, че са заменили мрачния преход от комунизъм към демокрация с „Промяна“, имената на подземните фигури, формирани през 90-те години на миналия век от бившите комунистически репресивни служби, все още изплуват в активния икономически живот на малката балканска страна. Приватизацията, която беше засенчена главно от тези престъпни групировки (СИК и ВИС, действащи като първите частни застрахователни компании, но работещи с рекет), сега със сигурност може да се смята за неуспешна, тъй като ключовите предприятия все още са в ръцете на хора, излезли от спортните зали и нощните клубове, а не от университетите.

Разбира се, членството на България в Европейския съюз и НАТО до известна степен ограничи дейността на сенчестия бизнес и спортните екипи бяха заменени от бели якички, а бухалките – от самите държавни институции – било чрез приемането на лобистки закони, било чрез репресивни проверки от Икономическата полиция и Националната агенция за приходите, или просто чрез сигнали до прокуратурата, която служеше на подземните босове като инструмент за разчистване на конкуренти. И до днес много фигури от „СИК“ не само са запазили силните си позиции, но дори са разширили и напълно легализирали бизнеса си.

Сред бившите шефове на СИК се откроява най-вече името на Младен Михалев – Маджо. Твърди се, че той притежава бизнес на стойност стотици милиони, а по-голямата част от имуществото формално е собственост на подставени лица. При такова богатство за бившите улични герои днес не е проблем да осигурят финансиране за фирмите си, но очевидно нулевите лихви по държавните заеми са предпочитани.

Бизнесът на Младен Михалев се ражда в хаоса и престъпността на улицата през 90-те години на миналия век. Той е напълно легализиран по време на правителството на бившия монарх – премиера Симеон Сакскобургготски, за да процъфти по невиждан начин при социалистическия лидер и председател на СИК Сергей Станишев. Маджо получи своя комфорт по време на правителството на ГЕРБ, когато според съобщения в медиите Михалев е бил неофициален „министър на туризма“ в България, а към днешна дата при управлението на демократа Кирил Петков Младен Михалев – Маджо притежава почти цялото Черноморие и концесията на почти всички български плажове.

Твърди се, че Младен Михалев управлява значителна част от бизнеса си чрез доверени лица.

Например зад Интернешънъл Асет Банк, известна в България като Банката на Маджо, стоят имената на партньори от ерата на „СИК“, както и на роднини на виден бивш комунистически номенклатурчик и агентура на репресивните служби на комунистическата партия. Освен дъщерята на генерала от комунистическото разузнаване Любен Гоцев – Румяна Любенова Гоцева – Йорданова, в управлението на банката участва и съпругата на Младен Михалев – Маджо – Елена Благоева Михалева. А от 90-те години на миналия век не е тайна, че Интернешънъл Асет Банк всъщност е банката на Михалев – въпреки смяната на имената на финансовите институции през годините, както и на имената на хората в борда.

С идването на сегашното коалиционно правителство с мнозинство на новата партия „Продължаваме промяната“, оглавявана от възпитаници на Харвард, се роди надеждата, че зависимостта на бизнеса и държавата от фигурите на ъндърграунда ще бъде прекратена. За съжаление, много наблюдатели в балканската държава вече започват да виждат зад раменете на новия премиер Кирил Петков влияние от връстници от „СИК“ , и по-специално това на Младен Михалев-Маджо. „Промяната“ в един момент се оказва просто нов политически чадър над старите герои на прехода и никакви антикорупционни доклади или санкции от САЩ и ЕС не могат да ги спрат.

Преди половин година, по повод изтеглените милиони за строителството на магистрала „Хемус“, МВР заяви, че банката, от която са изтеглени милионите „в торби и дюшеци“, е свързана с бивши съратници на бившия премиер Бойко Борисов. На това описание отговаря единствено Интернешънъл Асет Банк.

Тази информация обаче не идва от официалните власти, а от американски дипломатически доклад, разкрит от Wikileaks, съобщава известният журналистически сайт за разследване на престъпления Bird.bg. Новото правителство обаче все още не е реагирало на случая. По неофициална информация Маджо има преки контакти с новия премиер и благодарение на тях, въпреки сигналите от САЩ, неговата банка Интернешънъл Асет Банк е една от най-силните в страната в момента. Банката е заподозряна в тесни връзки с руски пари.

Днес за Михалев се говори, че той отново е човекът, който ще управлява туризма в България в сянка. Както вече споменахме, Михалев има стари и силни връзки със социалистическата партия БСП (създадена от бившата комунистическа партия), а настоящият министър на туризма е от тази партия. В средата на февруари тази година стана ясно, че Агенцията за държавни резерви и военновременни запаси търгува с горива с определена фирма, която може би е свързана с Младен Михалев – Маджо. Това съобщи българският разследващ уебсайт Биволъ, като се позова на три независими източника.

Източник: glasove.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html