понеделник, 29 април 2024 г.

Радан Кънев: Незабавно да спрем „Турски поток“ към Сърбия и Унгария

Снимки: интернет
„Доколкото ми е известно, за момента е спрян газът само на България и Полша. От седмици беше ясно (аз поне три пъти предупреждавах и през български медии, и от трибуната на Европейския парламент), че ситуацията с доставките на газ ще ескалира и ако ЕС не наложи ембарго, Путин ще започне да го използва като оръжие.
За съжаление, ЕС се забави и сега Путин опитва да раздели съюза“, коментира в социалните мрежи евродепутатът Радан Кънев. „Две неща са много важни сега: европейските държави да реагират единно и солидарно и да спрат покупките, България незабавно да спре „Турски поток“ към Сърбия и Унгария и евентуално да усвои транзитните количества в тръбата“.
Колегата му от „Демократична България“ Ивайло Мирчев допълва: „Дълги години „Газпром“ и Путин обясняваха колко надежден доставчик са на природен газ. По същия начин, както през януари 2009 г. Тогава (през 2009 г.) Бойко Борисов беше обещал диверсификация, която така и не се осъществи. Думите на Путин и „Газпром“ не струват. Не само това – Борисов им построи за 3 млрд. лв. (платен от българските данъкоплатци) газопровод, който заобиколи Украйна. България ще се справи, газ ще има. Заради извънредните обстоятелства в началото ще е на по-висока цена, но ще се търсят решения и в тази посока. Русия на Путин обаче показа, че не само не е надежден доставчик, а борави със средновековни рекетьорски похвати, нарушавайки вече сключен договор, по който тепърва ще плаща неустойки“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html