сряда, 1 май 2024 г.

„Газпром“ спира доставките на газ за България

Снимки: интернет
Руската държавна компания „Газпром“ спира доставките на природен газ до България от 27 април, обявиха от Министерството на енергетиката. Във вторник (26 април) в „Булгаргаз“ е получено уведомление от „Газпром Експорт“, че доставките ще бъдат спрени в сряда.
„Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи“, уточняват от енергийното министерство, като подчертават, че към момента не се налагат ограничителни мерки за консумацията на природен газ в България.
От руска страна е била предложена нова двуетапна процедура за плащане на газа. Анализ на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установил, че тя е „в несъответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руска страна“.
Пред БНР началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова съобщи, че министър-председателят и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев са уведомени за ситуацията. По думите ѝ няма основания за притеснение, тъй като правителството е работило от месеци за подобен сценарий. „Има подсигурени алтернативни доставки и няма причина за паника“, увери Бориславова.
Спрени са доставките на руски газ и за Полша.
„За всички беше изненадващо, надявахме се на разум от руска страна, очаквахме натиск върху цената, за мен това е наказателна акция, защото България, освен Полша, е наказана по този начин. Като българин за мен това е обидно“, заяви енергийният експерт Иван Хиновски в „Денят започва“.
По думите му две от ключовите мерки са – да бъде подготвена свързаността с Турция, както и с Гърция. Според Хиновски може да се приложи анекс към договора за доставка на природен газ от Русия, без да е необходимо цялостно подновяване на договора с „Газпром“. „Тогава нямаше да има този стрес. Сега ние ще внасяме LNG, той по принцип заедно с всички разходи по транспорта е между 20-30% по-скъп от тръбния газ. Ние трябва да очакваме по-скъп газ при този нов сценарий“, каза още Хиновски. Според него. основният стрес ще го изживеят гражданите, болниците и социалните домове, а за топлофикациите стресът няма да е голям, тъй като е приключил отоплителния сезон. Акцентира, че не е разумно ние да спираме транзита на газ за Сърбия и Унгария.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html