събота, 27 април 2024 г.

Руските сили се прегрупират, очакват се нови бойни действия в Източна Украйна

Снимки: БГНЕС
Повече от 2800 души са били евакуирани от украински градове през хуманитарни коридори в неделя, като сред тях има и около 200 жители на Мариупол, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук. Провали се опитът за организирана евакуация от обсадения град.
Руските сили продължават да се прегрупират и се очакват нови бойни действия на изток. Според украинския президент Зеленски, следващите седмици ще са толкова критични, както тези от началото на войната.
Кметът на Киев Виталий Кличко не изключи възможността руските войски да направят нов опит за превземане на украинската столица и подчерта, че трябва да остане висока готовността за защита на града.
Сирените за въздушна опасност бяха включени и тази сутрин в Киев, Лвов, Днипро, Запорожие и в други райони.
Австралия ще изпрати допълнителна военна помощ за украинската армия на стойност 20 милиона долара, включително противотанкови оръжия и боеприпаси за тях, съобщи украинският посланик в Австралия. В Украйна вече пристигнаха първите 20 бронетранспортьора, изпратени от Канбера.
Канада предоставя помощ на Киев за документиране на военни престъпления, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо.
Спад на брутния вътрешен продукт на Украйна с 45 процента за тази година прогнозира Световната банка. Над половината предприятия в страната са затворени, а останалите работят под капацитета си, се посочва в доклад на институцията. Около 11% е очакваното намаление на брутния вътрешен продукт на Русия поради финансовите санкции.
Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html