събота, 27 април 2024 г.

Макрон и Льо Пен отиват на балотаж във Франция

Снимки: БГНЕС
Действащият държавен глава Еманюел Макрон и кандидатът на крайната десница Марин Льо Пен отиват на балотаж след първи тур на президентските избори във Франция.  По последни данни след обработени 94% от гласовете Макрон води с 27,4%, а Марин Льо Пен 24,15%, съобщиха от френското вътрешно министерство.
„Ако бъда избрана на втория тур, ще бъда президент на всички граждани“, заяви Марин Льо Пен.  В щаба й гръмнаха бутилки шампанско, на които пише „Президент Марин“.
Всички основни кандидати без крайнодесния Ерик Земур призоваха да се гласува против Марин Льо Пен на втория тур на изборите за държавен глава на 24 април.
Ако спечели, Макрон ще бъде първият президент от Петата френска република, преизбран за втори мандат от 20 години насам.
„Нищо не е решено“, заяви Макрон. Той поздрави отпадналите кандидати и ги призова да се обединят около проекта му и да отхвърлят крайната десница: „Това не е Франция! Това не сме ние! Единственият проект с покупателна способност е нашият“, настоя той.
Макрон вече получи официално подкрепата на повечето кандидати. Крайнодесният журналист Ерик Земур очаквано застана зад Марин льо Пен. Тя от своя страна призова за подкрепа французите с различни възгледи и произход.
Ключова роля за втория тур обаче ще има електоратът на крайно левия Меланшон, който е на трето място и почти достига Льо Пен. Подкрепен най-вече от младите, той заяви, че няма да даде гласове за крайната десница, но електоратът му е силно разделен.
Междувременно в Рен се проведе и протестна демонстрация на стотици недоволни от резултатите. Появи се и първото проучване за нагласите за втория тур, което засега сочи 54% за Макрон срещу 46% за Марин льо Пен. Активността на избирателите е от най-ниските в историята на тези избори – около 25% не са отишли до урните.
Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html