събота, 4 май 2024 г.

Ива Митева, ИТН: Виждам паника в коалиционните партньори и това не е добър знак

Любомир Каримански, сн. 7/8 ТВ

„Позицията ни е категорична и няма да оттеглим нашия кандидат за управител на БНБ. Явно има нещо друго в поста на гуверньора, за да има такова фиксиране в него. Искаме да разберем какъв е залогът, а не да ни се обяснява, че г-н Каримански нямал безупречна репутация. Това е субективен критерий. Разбрахме, че другият кандидат е бил управител на „Пирин голф“, дали той има безупречна репутация?“. Това заяви пред БНР заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева, депутат от ПГ на „Има такъв народ“.

Тя подчерта, че от ИТН стоят твърдо зад кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ. „Виждам паника в коалиционните партньори и това не е добър знак. Този гняв, който виждам в тях, е знак за слабост,“ коментира Митева. Според нея не амбицията, а опитът е това, което води Каримански в желанието му да участва в надпреварата за поста на гуверньор на БНБ.

Митева съобщи, че Любомир Каримански ще предприеме действия, за да си търси правата по съдебен ред във връзка с обвинения за „поставен от него подпис под един документ“.

„Говорим за парламентаризъм, а в същото време наблюдаваме антипарламентаризъм, това е опасно за свободата. Не смятам, че е нормално в един от коалиционните партньори да е съсредоточена цялата фискална и парична система на България. Това не е добър знак“, коментира депутатката от ИТН. Според нея случващото се в Народното събрание през последните дни показва, че политическата система се е изхабила и има криза на политическите кадри. „Мисля, че вече е време да помислим и за нова изборна система,“ обясни заместник-председателят на парламента. Ива Митева изтъкна още, че за съдебната реформа е необходима работа с опозицията, за да бъде постигнато необходимото мнозинство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html