петък, 3 май 2024 г.

Руското посолство: Кремъл следи дискусиите в България за доставяне на оръжие за Украйна

Снимка ТАСС
Руското посолство в България публикува на страницата си във Фейсбук седмичен брифинг около ситуацията в Украйна, в който отбелязва успешния завършек на първия етап на военната операция, чиито обявени крайни цели са демилитаризация и денацификация на Украйна, изтласкване на украинските сили от Донбас и премахване на преките военни заплахи срещу Руската Федерация.
Посолството отново отбелязва, че „подобна стъпка от страна на официална София едва ли ще съдейства за нормализиране на ситуацията в Украйна, както и ще усложни руско-българския диалог по много насоки в дългосрочен план“.
От дипломатическото представителство припомнят, че от 1 април „действа нов ред на плащания за доставките на руския газ за държавите, които са определени като „неприятелски“ в резултат на враждебната им политика спрямо Русия. В съответствие с новите правила плащанията ще се извършват с рубли чрез сметките в руските банки при запазване на текущата цена и други параметри на действащите договори“.
Посолството обяснява, че „новият ред на плащания е направен по принуда в отговор на незаконно блокиране на руските валутни активи, която лиши страната ни достъпа до получаваните за газ средства. Нямаме нито възможност, нито желание да доставяме газ безплатно в страните, които старателно се опитват да ни навредят. Отказът да се плаща с рубли ще се разглежда като неизпълнение на задължения според договори с всички произлизащи от това последици“.
Дипломатическото представителство подчертава още, че „сложилото се катастрофално военно-политическо положение в Украйна е предизвикано не от действията на Москва, а от многогодишния стремеж на Вашингтон и съюзниците му да създадат на територия на страната фашистка държава, насочена срещу Русия“.
Източник: facebook.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html