петък, 3 май 2024 г.

Документите от испанските власти за „Барселонагейт“ вече са преведени

Снимки: БГНЕС; интернет
Преведени са документите от 219 страници, изпратени от испанските власти до спецпрокуратурата по случая „Барселонагейт“. Документите бяха изпратени на 14 февруари в отговор на европейска заповед за разследване и доскоро бяха обект на превод от заклет преводач.
Прокуратурата обаче не съобщава какви данни и доказателства се съдържат в тях. Документите тепърва ще се четат и анализират и информацията от тях ще се съпоставя с други доказателствени източници, обясни шефът на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Едва след това ще се преценява дали има достатъчно основания за повдигане на обвинения, или делото ще бъде прекратено.
Още през февруари от прокуратурата казаха, че събирането на доказателствата върви към финал. „На 90% от действията по разследването са извършени, трябва да бъде анализирана информацията, получена от Испания, доколкото тя е основополагаща и доколкото твърдението е, че престъплението изпиране на пари е извършено на територията на Испания и ни е необходимо разкриване на банкова тайна от там. Няма как да разкрием банкова тайна в банка, която е там“, заяви тогава говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.
Всички споменати в казуса са били разпитани в качеството на свидетели. Сред тях е и бившият премиер Бойко Борисов, който даде показания още през 2020 г. По случая са разпитани и Борислава Йовчева и баща й. Експертизите също са изготвени, но не е известно какви са заключенията по тях.
В друг доклад по случая, изпратен до ДАНС, се посочваше, че испанските служби са открили доказателства, от които може да се предположи, че с „Барселонагейт“ са изпрани над 5 млн. евро. Разследването е за международно пране на пари. Повече за констатациите – тук.
Прокуратурата обаче не приема доклада за доказателство, тъй като няма информация  за органа, който го е издал, нито е посочено кой е работил по него. В доклада бе посочено, че в едната проверявана фирма „всички замесени лица имат някаква пряка или непряка връзка с министър-председателя на България“, както и че от събраната информация и проведените разследвания „може да се заподозре връзка между Борислава Йовчева и дъщеря й и българските средства, свързани с Борисов“. Испанските проверяващи са написали още, че фактите сочат „възможни нередности в операциите, наблюдавани в Испания“.
Източник: dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html