вторник, 7 май 2024 г.

Блокираха износ на зърно

 

Снимки: интернет; iStock

В базата на най-голямата зърнена компания в България – заводът „Севан”, в село Свобода- община Камено, в който работят над 700 души, се извършва проверка на НАП и Агенцията по зърното. Инспекцията е започнала в полунощ. Камиони със зърно, които трябвало да товарят кораб на пристанището, останали под полицейска блокада. При проверката данъчните съобщиха: „В базата в с. Камено открихме 300 000 тона зърно без документи.“ Скандалът гръмна днес следобед.

„Складовете на дружеството бяха запечатани под предлог, че се извършва инвентаризация. Считаме, че проверката не е свързана с установяване на данъчни задължения, а с установяване наличности на зърно, във връзка с препятстване на търговски сделки на дружеството“, алармираха първо от завода. От „Севан“ съобщиха още, че десетки транспортни средства на дружеството са блокирани без каквато и да е заповед. Дейността ни и достъпа до складовете са блокирани, корабът чака и ще търпим неустойки, коментираха още от дружеството в прессъобщение до медиите.

Инспектори от „Фискален контрол“ на НАП разкриха над 300 000 тона зърно с неизяснен произход при проверка на зърнена база в бургаското с. Камено. Контролните действия са извършени съвместно със служители от Министерство на земеделието и храните и МВР, съобщиха минути по- късно от НАП.

Проверката в базата в с. Камено е част от продължаващата от началото на март кампания на НАП, която цели да гарантира спазването на всички законови изисквания, регламентиращи доставките и търговията със зърно, олио, брашно, захар и др.

Откритите в силоза край Бургас пшеница, царевица и слънчоглед нямат документи, които да установяват произхода им, а фирмата, собственик на зърнобазата е отказала да съдейства на проверяващите, се казва още в съобщението на данъчните.

Източник: trud.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html