вторник, 7 май 2024 г.

Прокуратурата е попречила на „може би арест“ в „Булгаргаз“

Николай Павлов, Булгаргаз, сн. БТА Архив

Премиерът Кирил Петков обяви, че прокуратурата е попречила на работата на Министерството на вътрешните работи, което събирало данни за предполагаеми нарушения от газовия доставчик „Булгаргаз“ при договарянето на синьото гориво.

„Този главен прокурор следи повече нас, отколкото каквото и да е друго престъпление. Ако случайно съберем някоя папка, ще бъде иззета. Това е точно примерът с „Булгаргаз“. В деня преди МВР може би да влезе за арест, папката беше взета и ни казаха „дотук“, заяви премиерът Кирил Петков по време на традиционната среща на бизнеса с правителството.

Попитан какво има предвид с „може би арест“, премиерът насочи за отговори към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Каза обаче, че МВР е събирало данни „защо и как хората, които са управлявали „Булгаргаз“, са взимали решения за азерския газ. Българската газова компания е изкупувала скъп газ и е отказвала евтин газ“, каза Петков пред журналисти. „Бяха събрали оперативни данни, които прокуратурата иззе по тяхна компетентност, но оттогава не сме чули какво се случва. Поредният случай, където според мен е имало ясни злоупотреби и изчезва в небитието на прокуратурата“, каза още министър-председателят.

Не стана известно дали иззетата от прокуратурата папка е била с данни за конкретен човек, но може да се предполага, че МВР е търсило информация за бившето ръководство на „Булгаргаз“, освободено в края на януари. Две седмици по-късно се разбра, че прокуратурата проверява висши полицаи, разпоредили арест за бившия шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов“.

Източник: dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html