сряда, 8 май 2024 г.

Руската армия стигна до Лвов

Снимки: Туитър

Експлозии са дочути днес на 40 км от Лвов. Това пишат западни и украински медии, като според представители на Киев нападението на града е факт. Лвов, град в Западна Украйна, недалеч от Полша, бе смятан за сигурен в условията на бягството на над 2.5 млн. бежанци.

Градът първи прие стотици хиляди бягащи от войната. Агенция УНИАН говори за публикации в социалните мрежи, според които в града са се чули две силни експлозии. Според изданието The Kyiv Independent градът е обстрелван от руски ракети. Сирени са пуснати в цяла Украйна към 3:30 местно време, съобщава NV.ua. За експлозии преди 6 ч. българско време разказват екипи на международни медии като Си Ен Ен.

Според „Укринформ“ Русия е нанесла въздушни удари по Международния център за миротворчество в и сигурност в Лвовска боласт – бившия Яворивски полигон на сухопътните войски. Цивилно-военната администрация на Лвовска област говори за 8 изстреляни ракети.

„Колабораторите, които сътрудничат на врага, подведени от предложенията на окупаторите, подписват собствена присъда“, заяви в поредното си видеообръщение президентът на Украйна Владимир Зеленски. „Окупаторите на територията на Херсонска област се опитват да повторят тъжния опит от образуването на псевдорепублики и изнудват местните лидери, оказват натиск върху депутати, търсят кой да подкупят, за да организират т.нар. Херсонска народна република. „ХНР“. Същото мъртвородено като „ДНР“ и „ЛНР“. Да организираме някакви „комитети“ срещу законната власт по нашата земя. И то против волята на хората, които всеки ден излизат на протест. А тези, които искат Украйна – аз съм им благодарен“, подчерта държавният глава.

Президентът заяви, че вчера се е провело извънредно заседание на Херсонския областен съвет, на което 44 депутати решиха, че Херсонска област е Украйна и там няма място за никакви псевдорепублики. „Украйна ще издържи това изпитание. Нуждаем се от време и сила, за да обърнем бойната машина, която дойде на нашата земя“, каза президентът.

Той добави, че няма да омаловажава заплахите или да преувеличава постиженията на Украйна. „Ние сме честни хора, а не руското министерство на отбраната, което лъже всички – милиони свои граждани и дори ръководителя на Руската федерация. Затова казвам откровено: все още трябва да се държим. Все още се нуждаем да се бием всички всеки ден и всяка нощ, да търсим как да нанесем максимални щети на противника. Във всички райони на отбрана: близо до Житомир и Киев, близо до Чернигов и Суми, близо до Харков и Луганск, близо до Донецк и Мариупол, в южната част на страната и на дипломатическия фронт“, подчерта Зеленски. Държавният глава смята, че с подобна тактика и самочувствие украинците „ще вземат своето“.

„Ще дойдем в Мелитопол и Геническ. Където и да е нашата земя. И нека окупаторите и сътрудниците им знаят – Украйна няма да им прости. Украйна няма да забрави. Украйна ще намери и изправи пред съда всички“, каза той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html