сряда, 8 май 2024 г.

Путин: Не спираме да ви подаваме газ на максимум

Снимки: интернет

Никой не се съмнява, че санкциите щяха да бъдат наложени рано или късно, както се прилагат от години, коментира руският президент Владимир Путин.

На официално предавано по руските медии заседание на правителството той заяви, че страната му спазва всички свои ангажименти за доставка на енергийни източници за западните страни, въпреки продължаващия конфликт в Украйна и обявените санкции. Той настоя, че Москва няма никаква отговорност за глобалното нарастване на цените на газа и петрола.

„Цените в западните страни растат заради собствените им сметки. Не по наша вина. Няма в какво да ни обвиняват”, настоя Путин. Според него решението на САЩ да спрат покупките на енергийни източници от Русия е опит за обвиняване на Москва за ръста на цените на петрола.

„Става въпрос и за ръста на цените на петрола и петролните продукти в Съединените щати. Обявиха, че спират вноса на руски петрол на американския пазар, а там цените са високи, инфлацията е безпрецедентна. Несъмнено вече е достигнала исторически ръст”, каза още Владимир Путин.

Руските медии настояват на думите на президента, че призивите на „недружелюбните страни към гражданите си да се обличат по-топло” и „обвиненията по адрес на Русия заради санкциите изглеждат „странни”, предвид че Москва изпълнява своите енергийни задължения. „Дори газо-транспортната система на Украйна е напълнена на 100%”, настоя още Владимир Путин.

Видео-заседанието на руското правителство бе излъчено броени часове след края на неуспешно завършилата среща в турския курорт Анталия между външните министри на Русия, Сергей Лавров и Украйна Дмитрий Кулеба.

Путин още веднъж настоя, че западните санкции срещу Москва са били подготвяни отдавна и очаквани. „Никой не се съмнява, че тези санкции щяха да бъдат наложени рано или късно, както се прилагат от години”, коментира Путин новината за решението на Лондон да вкара още седем руски олигарси в списъка със санкции, включително изземване на техни физически и банкови активи в размер на милиарди лири. В отговор на тази мярка, Владимир Путин обяви, че Русия започва изземването на производствените мощности на всички западни компании, които през последните 15 дни обявиха, че преустановят дейността си в Русия. Според публикация на вестник „Известия” става въпрос за обектите на над 60 компании, сред които McDonald’s, IKEA, Apple, Volkswagen, Microsoft, Toyota и други.

Източник: trud.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html