сряда, 8 май 2024 г.

Военният министър обсъди с шефа на Пентагона бойната група и доставката на F-16

Снимки: интернет

Плановете на България за формиране на водена от страната ни бойна група на наша територия е представил в телефонен разговор министърът на отбраната Драгомир Заков пред американския си колега Лойд Остин.

По-рано Заков каза, че това е българска батальонна група, която обаче ще бъде „придадена“ под командването на главнокомандващия въоръжените сили на НАТО: „Има процедура, с която е необходимо българската бойна група да бъде придадена под командването на главнокомандващия въоръжените сили на НАТО. Тя остава на българска територия, нейният командир остава българин и водеща държава продължава да бъде България“, подчерта военният министър.

Заков посочи и че вече има предложения от съюзници в НАТО за попълване на бойната група. По време на разговора между Лойд Остин и Драгомир Заков са били обсъдени „усилията на съюзниците за оказване на помощ на украинския народ“. Сред темите на разговор е била и доставката на самолетите F-16, както и подкрепата за трансформация на Сухопътните войски, посочват от Министерството на отбраната. Обсъдена е и войната в Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html