сряда, 8 май 2024 г.

Даваме по 40 лева на ден на всеки украинец

Снимки: БГНЕС

Кабинетът одобри по 40 лв. помощ дневно на човек, но само за три месеца. България очаква рязко увеличение на броя на украинските бежанци, които влизат в страната, бягайки от войната в родината си. В момента на българска територия има към 30 000 украински граждани, но по границите са стотици хиляди, част от които ще се насочат към България.

„Взето бе решение за предоставяне на краткосрочна хуманитарна помощ, на първо време за три месеца, която да се предостави на граждани от Украйна, влезли на наша територия, които нямат дом, закрила и никакви средства за оцеляване. Тази помощ е в размер до 40 лева на ден за срок от 3 месеца“, обясни Лена Бориславова. „Украинските граждани задължително трябва да се регистрират до 31 март като временно пребиваващи, за да се възползват от подпомагането“ уточни финансовият министър Асен Василев. Той обаче не даде конкретен отговор на въпроса колко ще е общата стойност на тази мярка, тъй като числата се менят на дневна база.

С тази мярка ще бъде подпомогнат и българския туристически сектор. Помощта ще бъде разпределена и на други места за настаняване, които са изразили готовност да се включат в плана на правителството. „България се присъединява към европейската закрила и подкрепа, стартирайки мерките на временна закрила към украинските граждани. Така те ще имат възможност от ускорено включване на пазара на труда и ускорена интеграция“, каза още Бориславова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html