вторник, 7 май 2024 г.

Байдън забранява вноса на руска енергия

Снимки: БГНЕС

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да забрани вноса на руски петрол, природен газ и въглища в САЩ, според трима източника, запознати с решението. За това съобщават от CNN. САЩ ще направят този ход едностранно без европейските си съюзници поради разногласия между европейските нации дали да забранят руската енергия. Страните от ЕС имат значително по-голяма излагане на руската енергия от САЩ.

Забраната за внос от САЩ ще бъде много по-малко разрушителна за световните пазари, отколкото пълно международно ембарго, тъй като само малка част от руските пратки отиват в Щатите, според Financial Times.

Русия, най-големият износител на петрол в света, достави близо 8 милиона барела на ден суров петрол и петролни продукти на световните пазари в края на миналата година, според Международната агенция по енергетика. Около 60% от руския износ на петрол отива за Европа, според Международната агенция по енергетика, докато 8% отиват за САЩ. Китай представлява около 20 процента.

Белият дом каза, че Байдън ще направи изявление относно „действията за продължаване на държането на отговорност на Русия за нейната непредизвикана и неоправдана война срещу Украйна“. Според американски служители, запознати с този ход, освен за петрола, той ще говори и за въглищата и втечнения природен газ.

Байдън беше изправен пред силен натиск от членове на Конгреса, както от републиканци, така и от демократи, да предприеме забрана за внос на руски петрол, но се съпротивляваше в опит да поддържа потока на енергията по света и да предотврати рязкото покачване на цените на бензина в САЩ.

Александър Новак, вицепремиер на Русия, предупреди по-рано, че потенциална забрана може да доведе до повече от удвояване на цените на петрола до 300 долара за барел. Той също така каза, че Русия е имала възможност да спре доставките на газ за Европа през първоначалния газопровод „Северен поток“, но е избрала да не го прави досега, защото „никой няма полза от това“.

Суровият петрол Brent се повиши с около 5% във вторник до около 130 долара за барел, тъй като търговците реагираха на новината, че от Вашингтон се готвят да обявят забрана за руския внос. Подобно увеличение имаше и при West Texas Intermediate – 125 долара за барел.

Източник: vesti.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html