вторник, 7 май 2024 г.

„Лекари без граници“: Ситуацията в Мариупол е катастрофална

Снимки: БГНЕС

Наложително е да бъде евакуирано бързо населението на украинския град Мариупол, обсаден от руската армия и нейните съюзници заради катастрофалната хуманитарна ситуация. Това заяви днес неправителствената организация „Лекари без граници“ в Украйна, предаде „Франс прес“. „В Мариупол ситуацията е катастрофална и се влошава с всеки изминал ден“, заяви за АФП Лоран Лигоза, координатор на „Лекари без граници“ в Украйна.

Видео показва как се разграбва най-големия мол в града. „Няма вече вода. Хората изпитват огромни проблеми с достъпа до питейна вода и това става основно предизвикателство. Няма електричество, нито парно. Храната е свършила, магазините са празни“, това каза в събота Лигоза, който се намира в западния град Лвов. „Лекари без граници“ все още има екипи на терен в Мариупол.

След няколко дни обстрел Русия обяви в събота сутринта спиране на огъня и отваряне на хуманитарни коридори за извеждането на цивилни от 450-хилядния град на Черно море. Но украинците спряха евакуациите, съобщавайки за нарушаване на режима на спиране на огъня от руските сили.

Източник: dariknews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html