вторник, 7 май 2024 г.

Обвинихме руското посолство в „недвусмислена обида към България“

Снимки: БГНЕС

Българското Министерство на външните работи е изпратило две ноти до Руското посолство – за обявяване на двама служители за „персона нон грата“ и с протест срещу публикуването на обидни публикации от дипломатическото представителство, оглавявано от Елеонора Митрофанова.

„Използваният от посолството език е несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представлява недвусмислена обида към Република България. Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред“, каза говорителят на МВнР на брифинг.

Преди ден Фейсбук-профила на посолството на Русия в София обяви, че са създали свой канал в Telegram заради това, че сайтът му е блокиран от началото на руската военна инвазия в Украйна. В съобщението се казваше, че това се е случило в резултат на „информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги“.

„МВнР остро протестира срещу публикациите с обидни квалификации и внушения спрямо Република България и нейните съюзници. Тези послания са в пълно противоречие с многократно декларираните от посолството политика на уважение и сътрудничество с Република България“, каза в отговор говорителят на МВнР. Външно е поискало и двама служители на Руското посолство да напуснат държавата до 48 часа.

Елеонора Митрофанова все още не е коментирала позициите на Външно министерство. Около 15 ч. днес тя публикува снимки, от които се вижда, че се е качила на връх Шипка заедно със служители на посолството по повод националния празник на България на 3 март. Тя е отказала да се яви на поисканата днес среща в МВнР по повод разследването за шпионска дейност, стана ясно от по-ранно изказване на Лена Бориславова. Двете ноти на МВнР са връчени на дипломат от посолството.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html