вторник, 7 май 2024 г.

България е привикала руския посланик Митрофанова

Снимка: epicenter

Българското външно министерство е извикало руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъде обяснена българската позиция за ставащото в Украйна, както и във връзка с руския шпионаж.

„Работим със службите, премиерът говори с МВнР, днес е поканена руската посланичка Елеонора Митрофанова във връзка с руския шпионаж да се яви в МвнР“, заяви на брифинг в Министерски съвет началникът на кабинета Лена Бориславова. Митрофанова е отказала и ще прати свой заместник. „Българските служби са в завишено ниво и степен на готовност от началото на войната в Украйна“, добави Бориславова.

По-рано стана ясно, че ген. Валентин Цанков е уличеният в шпионаж в полза на Русия. Той е участвал в мисии извън България, работил в Министерство на отбраната, разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО.

Главният прокурор Иван Гешев поздрави Специализираната прокуратура и ДАНС за поредната разбита група за шпионаж в полза на Руската Федерация. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.105 от НК, при което български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна, съобщиха от спецпрокуратурата.

През юли 2021 г. избухна скандал около интервю на о.р. ген. Валентин Цанков, което бе тиражирано в над 50 прокремълски издания с твърдението, че НАТО се готви за война с Русия. Става дума за негово интервю, дадено на 6 юли пред Dir.bg. То е озаглавено: „В Черно море Русия и НАТО тренират за война“. В интервюто на Валентин Цанков никъде буквално не се казва категорично, че НАТО готви война срещу Русия. Напротив изтъква се: „…не се касае за голяма ударна групировка, предназначена за започване на война.“ Но анализът на генерала е изцяло в унисон с руската пропаганда и налаганото от Кремъл разбиране, че Алиансът е агресор и заплаха за руснаците. От думите на Цанков читателят остава с усещането, че говори не натовски офицер, а военен от епохата на несъществуващия вече Варшавски договор.

От думите му остава усещането, че учението на НАТО в Черно море е провокация към Русия, че става дума за навлизане в нейни териториални води, че Алиансът проверява руската реакция в Черно море, което било зона на жизнени руски интереси. И още – Крим е руски, а целта на НАТО е Русия да бъде под напрежение.

През януари 2011 г. Комисията по досиетата го обявява като щатен служител на Военното разузнаване на комунистическа България.

Паради тези стари обвързаности Цанков е отзован от министър Аню Ангелов от САЩ, а после и уволнен.

Източник: epicenter.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html