неделя, 5 май 2024 г.

БФС отмени Конгреса, Бербатов се жалва пред ФИФА

Снимки: Dsport

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз (БФС) отмени свикания за 18 март конгрес. Дългогодишният президент на организацията Борислав Михайлов заяви, че решението е взето „след много дълбоко обсъждане“ и че „никой тук не бяга от конгрес“.

Той обясни, че в основата са серия дела, свързани с БФС, които биха усложнили ситуацията в българския футбол и управлението на съюза. „Никога не съм се опитвал нито аз, нито моите колеги да вкараме напрежение във футбола. Напрежението се вкарва от група хора, които смятат, че на всяка цена трябва да поемат властта във футболния съюз. Ние работим по закон“, каза Михайлов.

„БФС отмени изборния конгрес на 18 март от страх“, заяви кандидатът за президент на родната централа Димитър Бербатов. Според него настоящият Борислав Михайлов и екипът му знаят, че ще загубят изборите. Бербатов призова министъра на младежта и спорта Радостин Василев да разгледа случая и разкри, че вече е сезирал ФИФА по казуса.

„В случая БФС работи срещу клубовете си, при това от много време насам. Конгрес ще има. И сега трябваше да има, но се избра страхливият път, в който, знаейки какво ще се случи, избраха да не се явяват и го премахнаха.“, коментира Бербатов.

„Ако предишният конгрес беше проведен по ясен и прозрачен начин – с балотаж накрая, както е по устав. Вината да сме в това положение и клубовете да ги болят главите от цялата тази информация, да са объркани, както и общността, както и аз на моменти, е на БФС, защото не спазва собствения си устав. Мисля, че страхът в клубовете вече го няма. Отстъпва място на куража и на това, че трябва промяна, тя е тук и ще се случи. В момента само леко се отлага. Занимаваме се с правни хватки, които са излишни. Ако имаше балотаж, както е по устав, нямаше да сме тук и всеки да се изкарва по-голям от другия. Винаги се опитвам да гледам оптимистично на нещата. Разбира се, аз не съм наивен човек и знам, че пак ще има подобни хватки и правни аргументи, както се случи днес. И вместо да се готвя в спортно-техническа част, което ми е сила, съм длъжен да обяснявам на клубовете какво трябва да направят и какво се случва около организацията на конгреса, защото на тях никой нищо не им казва – нито от БФС, нито от зонални и областни ръководители. Не си мислим, че ще е такъв конгресът, но се надяваме. Призовавам министър на спорта да се самосезира, за да може да влезе в БФС и да види какво точно се случва там и как без правна причина този конгрес се отменя. В случая министърът може да вземе лиценза на БФС. Сезирали сме също ФИФА по този казус и чакаме техния отговор. Неприятни и негативни неща, но това е истината и ситуацията, не може да се премълчава. Няма място за отстъпление и аз ще се боря, докато наистина не се проведе ясен, прозрачен и законен конгрес!“, заяви голмайстор №1 в историята на националния отбор.

Източник:  btvnovinite.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html