сряда, 8 май 2024 г.

Чехия: Необходимо е лудият да бъде изолиран

Снимки: Ройтерс; EPA/MICHAIL KLIMENTYEV
Чехия отзова посланиците си от Русия и Беларус и спря издаването на визи. Това съобщи премиерът Петр Фиала. Освен това Прага закрива две руски консулства – в Карлоли Вари и Бърно, а и собствените си консулства в Санкт Петербург и Екатеринбург.
Острата реакция в Чехия обаче изненадващо идва и от президента Милош Земан, иначе застъпник на президента Владимир Путин. Земан призова дори за изключване на Русия от системата за обмен на междубанкова информация SWIFT заради ситуацията в Украйна. Той обяви, че е време за „много по-твърди санкции“ и сравни действията на Русия с „безумци“.  „Необходимо е лудият да бъде изолиран и да се защитим от него не само с думи, но и с конкретни мерки“, казва Земан.
Водещи европейски десни популистки партии и лидери, които досега се обявяваха за приятелство с Русия на Путин – Матео Салвини, Марин Льо Пен, „Алтернатива за Германия“ -също  остро осъдиха Путин за нападението срещу Украйна. „Военната операция срещу Украйна не може да бъде оправдана по никаква причина. Тя разрушава мира в Европа и трябва да бъде недвусмислено осъдена“, заяви Льо Пен в кратко изявление.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html