четвъртък, 9 май 2024 г.

Песков: Путин ще определи колко ще продължи военната операция според резултатите

Снимки: Туитър
Времетраенето на руската военна операция в Украйна ще бъде определено от президента Владимир Путин в зависимост от резултатите и целесъобразността. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Последният повтори целите на операцията така, както бяха формулирани от президента Владимир Путин в телевизионното му обръщение тази сутрин – „демилитаризация и денацификация“.
Според Песков и едното, и другото са заплаха за Русия и руския народ .Той обясни, че денацификация, означава: „ освобождаване на Украйна и прочистването ѝ от нацистите“.
Говорителят на Кремъл увери, че действията на Русия в Донбас са продиктувани единствено от националните интереси и загрижеността за бъдещето на страната. Той не отговори докъде ще стигнат руските войски, като отбеляза, че този въпрос е от компетенциите на военните.
Песков определи реакцията на пазарите като емоционална и увери, че се вземат всички необходими мерки те да бъдат успокоени. Борсовите индекси се сринаха тази сутрин, акции на водещи руски компании като „Лукойл“ и „Газпром“ се обезцениха, а рублата рязко поевтиня спрямо долара и еврото.
По-рано днес Дмитрий заяви за агенция “Новости”, че Москва не е готова да води със Съединените щати и НАТО дългогодишни преговори по гаранциите за сигурност. Според него при подобен сценарий, паралелно с преговорите, Вашингтон и Брюксел ще продължат да въоръжават Украйна и да я въвличат в натовската военна инфраструктура: „Няма как това да отговаря на интересите ни, още повече, че това е заплаха за нас. В интерес на страната ни сме задължени да реагираме на тези заплахи и да предприемем мерки, които ще минимизират рисковете. Нямам никакви съмнения, че президентът Путин ще прави това, което трябва, в създалата се ситуация“.
Песков допълни, че Москва е готова да преговаря с властите в Украйна за неутралния статут на тази страна и отказа от разполагането на оръжия на нейна територия.
Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html