петък, 26 април 2024 г.

Положителната проба на Валиева е потвърдена, случаят отива на съд

Снимки: БГНЕС
Руската фигуристка Камила Валиева е дала положителна допинг проба на 25 декември миналата година по време на националния шампионат на Русия в Санкт Петербург, съобщи Международната агенция за тестване (ITA), цитирана от БТА.
15-годишната Валиева, която вече стана олимпийска шампионка в Пекин и първа на зимни игри изпълни четворен скок, е използвала забраненото вещество триметазидин. Като лекарство то се използва при сърдечни проблеми. Едно от свойствата му е, че подобрява кръвообращението.
Тийнейджърката е отстранена временно от състезания на 8 февруари от Руската антидопингова агенция (РУСАДА), но веднага е подала жалба, заради което още на следващия ден санкцията е снета.
Международният олимпийски комитет обжалва решението на РУСАДА да възстанови правата на фигуристката пред панел на Спортния арбитражен съд (КАС) в Пекин, който ще разгледа случая до края на деня на 14 февруари и ще се произнесе с окончателно становище.
Валиева, която е европейска шампионка, помогна на руснаците да спечелят златото в отборната надпревара, но титлата им може да бъде отнета, ако КАС й наложи наказание заради положителната проба. Те не получиха медали, а само сувенири.
За 15 февруари е насрочена кратката програма в индивидуалното състезание по фигурно пързаляне на олимпиадата в Пекин, в което младата рускиня е абсолютна фаворитка. Тя вече се превърна в любимка. Валиева тренира вчера в очакване на официално съобщение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html