понеделник, 29 април 2024 г.

Бившата тенисистка Елена Пампулова е подсъдима за изпраните пари на Брендо в Швейцария

Стопкадър: bgonair
Българската тенисистка Елена Пампулова – Вагнер е участвала в прането на пари на наркобарона Евелин Банев – Брендо в Швейцария. Новите разкрития за българската следа в големия банков скандал в Швейцария за пране на близо 140 милиона франка съобщава Bg on Air.
Пред съда застана една от подсъдимите – родена в България служителка на Credit Suisse, която разказа за отношенията си с Евелин Банев и двама негови съдружници. Тя е посочена от швейцарската прокуратура само с инициала Е.
Дамата лично приемала куфарчетата с пари, първоначално доставяни от самия Евелин Банев – Брендо и партньора му и негов баджанак Константин Дишлиев. Името на жената е ясно от години, твърди журналистът Йово Николов. Става дума за известната в близкото минало тенисистка Елена Пампулова – Вагнер.
„Тя е била контактната фигура. Нейните адвокати пледират, че решенията са взимани на по-високо ниво. Става дума за огромна сума пари – ние говорим за 135 милиона швейцарски франка„, заяви Николов.
Пред съда българката е разказала, че при назначаването ѝ в банката не е имала квалификация на финансист. Разказала и за познанството си с Банев и Константин Дишлиев, разстрелян през 2005 година в София.
„Те ме бяха виждали по състезания и винаги ме познаваха като спортист. Щях да изглеждам абсурдно, ако им се представях като истински банкер“, заявява в съда Пампулова. Тя напуска банката през 2010 г., но преди това два пъти води в България служители на Credit Suisse. И то когато в медиите гърми новината за разстрела на Константин Дишлиев. Както и три години по-късно, когато е убита майка му, готова да свидетелства срещу Брендо. Дишлиев и Банев са баджанаци, женени за две сестри. Въпреки шумните скандали, банката не се отказва от клиентите си.
„Това е лицемерието на банковите институции. Специален екип на банката идва и пита как така техен клиент е застрелян пред ресторант в София. Правят проверка на парите, инвестирани в строителство. Но тогава решават, че тя като не е тяхна клиентка, това не ги интересува“, коментира още Йово Николов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html