сряда, 8 май 2024 г.

Ердоган: Слава на Украйна!

Снимки: БГНЕС
Турският президент Реджеп Ердоган поздрави почетния караул с възгласа „Слава на Украйна” по време на посещението си в украинската столица Киев, където се срещна с президента Владимир Зеленски.
Посещението на Ердоган се случва на фона на повишеното напрежение между западните страни и Русия, след като руската армия струпа над 100 000 свои войници близо до украинската граница – ход, който според Запада може да означава подготовка за инвазия. Турция се опитва да намали напрежението и изрази готовност да бъде посредник.
Турция е готова да направи всичко, което е по силите ѝ, за разрешаване на руско-украинската криза, заяви Ердоган в Киев. След продължили над 4 часа разговори със Зеленски Ердоган потвърди решимостта на Турция в подкрепа на териториалната цялост на Украйна. Южната ни съседка не признава незаконната окупация на Крим от 2014 г.
От своя страна украинският президент приветства предложението на Ердоган за посредничество в противопоставянето между Киев и Москва и за домакинство на мирни преговори. Двамата подписаха и споразумение за свободна търговия, което в турските медии бе описано като „историческо”, както и такова за производството на дронове в Украйна. Както е известно, Турция въоръжи Украйна с бойни дронове „Байрактар”. Ердоган и Зеленски си поставиха цел двустранната търговия да достигне обем от 10 милиарда долара. От Анкара посочиха, че военното сътрудничество между Турция и Украйна не е насочено срещу Русия и няма да бъде прекъсвано, за да ѝ бъде угодно, предаде „Дейли Сабах”.
Източник: fakti.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html