понеделник, 20 май 2024 г.

Годишни награди и изложба на Дружеството на пловдивските художници

Снимка: Culture in Plovdiv

На 2 декември с вернисаж от 17:00 до 19:00 часа, в зала „2019“ Дружеството на пловдивските художници ще открие своята традиционна годишна изложба, на която ще бъдат раздадени годишните награди на Дружеството в пет категории.

Тази година в експозицията се включват 83-ма автори, членуващи в Дружеството, с общо 115 произведения. Творбите ще бъдат оценявани в навечерието на откриването от петчленно жури, което ще определи носителите на годишните награди за млад автор, за живопис, графика, скулптура и N – форми. Ще стане ясно и кой ще бъде отличен с Наградата на Кмета на Пловдив за 2021 г.

Изложбата е неизменна част от Културния календар на града под тепетата и се подкрепя финансово от Община Пловдив. Ще продължи един месец и е с вход свободен за посетителите.

 За Дружеството на пловдивските художници:

През 1911 г., по време на великденските празници, се устройва изложба на пловдивските художници Симеон Велков, Григор Савов и Атанас Овчаров. Тя преминава с успех и насърчава Григор Савов да организира нова изложба през 1912 г., в която са поканени всички художници от Южна България. Този първи куратор издига идеята за създаване на Дружество на художниците с център Пловдив. В изложбата участват 16 автори, които стават и основатели на дружеството. В него участват основните фигури в българското изобразително изкуство по това време като Христо Станчев, Сирак Скитник, Николай Райнов, Давид Перец, Даниел Дечев, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев, Владимир Рилски, Борис Ангелушев и др. През 50-те години на ХХ-и век Дружеството на пловдивските художници се включва в Съюза на българските художници. Характерен възход е отбелязан в началото на 60-те години с идването на цяло поколение творци с национално значение: Иван Кирков, Колю Витковски, Йоан Левиев, Димитър Киров, Георги Божилов, Енчо Пиронков, Христо Стефанов.

Дружеството днес:

Дружеството на пловдивските художници, основано през 1990 г., е сдружение с идеална и нестопанска цел. Една от основните му задачи е да популяризира творчеството на своите членове. Дружеството е приемник на Групата на пловдивските художници – СБХ и понастоящем обединява над 400 творци на регионален принцип. Членовете на Дружеството работят в областта на различните визуални изкуства: живопис, графика, скулптура, приложни изкуства, алтернативни форми, кураторски проекти. Дружеството на пловдивските художници е най-голямото творческо сдружение в Пловдив и най-голямото извънстолично творческо сдружение на художници.

Източник: Дружество на пловдивските художници, Culture in Plovdiv

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html