неделя, 5 май 2024 г.

Пазят ли ваксините от новия вариант на ковид

Медици в отделение за инфекциозни болести в Южна Африка, където бързо се разпространява новият щам на COVID.

Снимка: Алет Преториус/Gallo Images/Getty

Изследователи в Южна Африка се надпреварват да следят тревожното нарастване на новия вариант на коронавирус SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Вариантът съдържа голям брой мутации, открити в други варианти, включително Delta, и изглежда се разпространява бързо в Южна Африка. Основен приоритет е вариантът да се следи по-отблизо, докато се разпространява: той беше идентифициран за първи път в Ботсвана по-рано този месец и оттогава се появи в пътник, пристигащ в Хонконг от Южна Африка.

Учените също се опитват да разберат свойствата на варианта, като например дали той може да избегне имунните реакции, предизвикани от ваксините, и дали причинява повече или по-малко тежко заболяване от другите варианти.

„Ние летим с изкривена скорост“, казва вирусолог от Университета на Витватерсранд в Йоханесбург. Има много неща, които не са ясни на учените за този вариант. Профилът на мутацията ни предизвиква безпокойство, но сега трябва да свършим работата, за да разберем значението на този вариант и какво означава той за отговора на пандемията.

На 26 ноември Световната здравна организация (СЗО) определи щама, известен като B.1.1.529, като опасен вариант и го нарече Omicron, който буди безпокойство. Изследователите също искат да измерят потенциала на варианта да се разпространи в световен мащаб – вероятно да предизвика нови вълни на инфекция или да изостри текущите покачвания на инфекции, движени от Delta.

Вариантът се открои, защото съдържа повече от 30 промени в шиповия протеин – протеинът SARS-CoV-2, който разпознава клетките гостоприемници и е основната цел на имунните отговори на тялото. Много от промените са открити във варианти като Delta и Alpha и са свързани с повишена инфекциозност и способността да се избягват антителата, блокиращи инфекцията.

Очевидно рязкото нарастване на случаите на варианта в южноафриканската провинция също предизвиква алармени камбани. Случаите нараснаха бързо през ноември, особено в училищата и сред младите хора. Секвенирането на генома и други генетични анализи установи, че вариантът е отговорен за всички 77 от вирусните проби, които са анализирали между 12 и 20 ноември. Анализът на още стотици проби е в процес на работа.

Вариантът съдържа шипова мутация, която позволява да бъде открита чрез тестове за генотипиране, които дават резултати много по-бързо от секвенирането на генома. Предварителни доказателства от тези тестове предполагат, че щамът се е разпространил значително по-далеч, което означава, че той вече циркулира доста широко в страната.

Ефективност на ваксината

Горещ въпрос е намалява ли ефективността на ваксината, защото има толкова много промени. Двама пътуващи под карантина в Хонконг, които са дали положителна проба за варианта, са ваксинирани с Pfizer. Един човек е пътувал от Южна Африка; другият е бил заразен по време на карантина в хотела.

Наистина ключовият въпрос е около тежестта на заболяването. Засега заплахата, която този щам представлява извън Южна Африка, далеч не е ясна, казват изследователите. Също така не е ясно дали вариантът е по-предаваем от Delta, казва Мур, тъй като в момента има малък брой случаи на COVID-19 в Южна Африка. „В затишие сме“, казва тя. Кацуракис казва, че страните, където Delta е силно разпространена, трябва да следят за признаци на B.1.1.529. „Трябва да видим какво прави този вирус по отношение на конкурентния успех и дали ще се увеличи разпространението му.

Източник: Nature

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html