вторник, 14 май 2024 г.

Румен Радев е преизбран за президент с голяма преднина и при рекордно ниска активност

Президентът Румен Радев си осигури втори петгодишен мандат, след като убедително спечели втория тур на президентските избори, сочат данните на социологическите агенции, получени на базата на анкети на изхода на избирателните секции (екзитпол). Вотът премина при най-ниската в историята на балотажите избирателна активност – около 33.7%.

Радев, който беше подкрепен от БСП, победителя в парламентарния вот преди седмица „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Изправи се. БГ! Ние идваме!“, е получил 63.9% от гласовете. За подкрепения от ГЕРБ и индиректно от ДПС Анастас Герджиков са гласували 33.1 на сто, сочат данните на агенция „Алфа Рисърч“.

Според агенцията около 3 на сто от избирателите, които са отишли до изборните секции, са отбелязали, че не одобряват нито един от двамата кандидати, отбелязвайки в бюлетината „Не подкрепям никого“. Тези гласове се отчитат само за избирателната активност. Данните са преди да е известно разпределението на гласовете от чужбина.

На първия тур преди седмица Румен Радев завърши с 49.42% срещу 22.83% за Анастас Герджиков. Разликата между двамата беше над 700 хил. гласа – 1 322 385 за Радев и 610 862 за опонента му.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html