сряда, 22 май 2024 г.

Острови Сили: Трябва да ги посетите преди да е станало късно

снимки: euronews

Повишаването на глобалните температури, бурите с висок интензитет и повишаването на морското равнище означават, че островите Сили бавно потъват под Атлантическия океан.

Според учените и метеорологичната служба на Обединеното кралство, морското равнище ще се повиши с един метър през този век поради глобалното затопляне. Съветът на островите Сили предупреждава, че това може да е най-тежко засегнатото място във Великобритания.

В най-екстремните прогнози експертите предупреждават, че тези острови може да се наложи да бъдат изоставени, тъй като климатичната криза може да ги направи необитаеми.

Два от по-малките острови Сили, Теан и Самсон, някога са били обитавани, но сега са оставени на дивата природа и туристите.

Най-високата точка на главния остров Сейнт Мери е само на 49 метра над морското равнище, а с размера на целия остров, само три километра в диаметър, последствията от бреговата ерозия са потенциално катастрофални.

Хю Таун, най-големият град на Сили, е малко над три метра над морското равнище и е изложен на опасен риск от увеличаване на наводненията. Има опасения, че може да е първият потънал.

Тъй като крайбрежните наводнения застрашават домовете, пътищата, селското стопанство и морския живот, не е чудно, че Съветът на островите Сили е разработил план за справяне с глобалното затопляне.

Техният план за действие за изменение на климата вече е публикуван за обществено обсъждане и включва милиони паунда за подобрения на морският живот. Той също така определя как островите ще постигнат нулев въглероден отпечатътк до 2030 г.

Къде са островите Сили?

Островите Сили са 140 острова, на 28 мили от брега на Корнуел. Пет острова са населени с население от малко над 2000 души.

Поради позицията си в края на северноатлантическия дрейф, те се къпят от топлите води на Гълфстрийм и често могат да се усещат като субтропични.

Те обикновено не изпитват резките силно горещи и студени температурни крайности които са в останалата част от Обединеното кралство. Вместо това, със своите изящни сини морета, зелени пейзажи и искрящо бели плажове, островите Сили се усещат по-средиземноморски, макар и може би не толкова топли като Корнуел.

Островите обаче често са очуквани от яростни бури, които се втурват през Атлантическия океан.

Защо трябва да посетя островите Сили?

Островите Сили са място, което трябва да посетите, ако сте любителите на природата. Те са избрани и за най-живописната дестинация с изключителна природна красота в Обединеното кралство.

По време на пътуване между островите могат да се видят акули и делфини, а гмуркането с шнорхел предлага възможност да видите зашеметяващото биоразнообразие на подводната среда. Тази невероятна флора и фауна, която е застрашена от изменението на климата, е уникална в Обединеното кралство. Не е чудно, че островите Сили работят толкова усилено, за да ги спасят.

С необичайно топлото си време, ако искате да останете и да изживеете пейзажите от първа ръка, островите са чудесна дестинация и за къмпингът. Останете край морето и разкопчайте палатката си, за да видите гледки към тропически изглеждащи плажове с бял пясък.

Храната е друга причина да посетите островите. Всичко – от омар до рак и британската класическа риба с чипс се приготвя със съставки, закупени директно от рибари на пристанището в ранни зори. Това също означава, че менютата могат да се променят ежедневно в зависимост от наличността, така че никога няма да се отегчите от храната, която се предлага.

Източник: euronews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html