неделя, 19 май 2024 г.

Художничка коментира градските пространства на София в изложба

снимка: Галерия Depoo

Радина Стоименова представя експозицията „Sofia Tropics. Част 1: Освен ако палмите не растяха на юг“ в Галерия Depoo на 19 ноември от 17 часа.

Sofia Tropics е проект, който съпоставя градските пространства и разсъждава върху концепцията за собственост и лукс. Част 1, Освен ако палмите не растяха на юг, се съсредоточава върху затворените частни комплекси и тяхното място в съвременната градска среда и в масовата култура, чрез серии рисунки, картини и текстове. По време на екологична криза, уебсайтовете поставят частните комплекси в привидно най – природосъобразна светлина – в контекста на планина, гора или река, но за сметка на това Google Earth безцеремонно ни връща към реалността – комплексът е 3Д проект насред празно поле. Лексиката също винаги е от значение – описателна и на пръв поглед ангажирана с екологичната кауза. Разминаванито между фикция и реалност е допустима грешка, когато всички данни могат да бъдат проверени.

В проекта Sofia Tropics артистът е пешеходец, който няма достъп до целия град и гледа затворените пространства през пукнатини в охраната. Оградите и камерите дават усещане за сигурност, както и за принадлежност – към определена общност и прослойка. Градските пространства не се преливат едно в друо, а напротив – разделят себе си и социалните групи, които ги съставят, от реалността и общия контекст. Фокусът е поставен не върху архитектурата, а върху лесноразпознаваемите символи на охолен (и привидно здравословен) начин на живот. Луксът може да не е винаги достъпен, но затова пък символите му са разпознаваеми от всеки. Басейнът, сауната и тенис кортът правят идеята за здравословен живот осезаема. Палмите, ибискусите и юките напомнят за южен климат и достъпна екзотичност. Всичко е подредено в пътеки, саксии и лехи, защото твърде екзотичното плаши и трябва да бъде овладяно на всяка цена. Цените започват от 1300 евро/кв.м., а животът в затворен комплекс е едно посотянно пътуване, но не по-далеч от лобито на сравнително луксозен хотел.

Радина Стоименова е родена през 1991 г. в София. Живее и работи във Франция и България. Завършва бакалавър в Националната художествена академия, специалност Стенопис и магистратура по визуални изкуства в Анси, Франция, през 2016 г. Работи в сферата на рисунката, текста и пърформанса, на границата между социологическото изследване и изкуството.

Източник: Галерия Depoo

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html