понеделник, 6 май 2024 г.

Умни легла мерят пулса на спортистите ни на олимпиадата

Снимки: БГНЕС

В стаите на участниците в зимните олимпийски игри в Пекин 2022 ще бъдат инсталирани интелигентни легла, съобщава The Paper.

Леглата ще бъдат снабдени със сензори, които ще отчитат пулса на спортистите, броя на вдишванията и издишванията, като на базата на тези данни ще се прави справка за здравословното състояние на атлетите, която ще помага на треньорите да следят физическото им състояние. Матраците на леглата ще се регулират според извивката на тялото, а също така могат да бъдат премествани в различни позиции, за да осигурят най-добрата опора за гръбначния стълб. В допълнение към интелигентните легла, жителите на олимпийското селище ще могат да използват роботи, които могат да мелят кафе на зърна и да приготвят напитката за 4 минути, да транспортират товари с тегло до 300 кг и да показват пътя към спортните съоръжения. Олимпийските игри в Пекин ще се проведат от 4 до 20 февруари 2022 година. Очаква се българската делегация да включва 15-16 спортисти.

В същото време стана ясно, че мерките срещу разпространението на коронавируса в Пекин ще бъдат много по-сериозни, отколкото в Токио 2020. Това заяви президентът на руския олимпийски комитет Станислав Поздняков пред ТАСС. „Това се дължи на факта, че ще бъде създадена периметърна система, отвъд която няма да могат да излизат нито спортисти, нито други участници в олимпийските игри. Това го нямаше в Токио, там беше по-лесно. Мисля, че организаторите на Игрите в Пекин решиха да не изкушават съдбата и да налагат ограничения, а не да разчитат на личната съвест“, коментира Поздняков.

Като положителна промяна той посочи решението на организаторите за по-гъвкав подход при пристигането и напускането на членовете на отбора от олимпийското селище. „Ако беше необходимо да влезете в Токио не по-рано от пет дни и да напуснете след два, то в Пекин спортистите ще имат възможност да останат до закриването на Игрите“, каза той. Шефът на руския олимпийски комитет подчерта, че въпросът за ежедневното PCR тестване все още не е напълно разработен.

„През декември организационният комитет обеща да го обясни по-подробно. Но въпреки това ежедневните тестове ще се извършват. Мерките на Игрите в Токио показаха своята ефективност“, добави Поздняков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html