четвъртък, 9 май 2024 г.

Хапчето срещу COVID-19 не отменя ваксинацията

Снимка: Пфайзер

Две новини от миналата седмица ни карат да вярваме, че ще пречупим пандемията скоро. Първо, агенцията по лекарствата във Великобритания (MHRA) одобри ограничено прилагане на molnupiravir – противогрипното лекарство на „Merck“, което се оказа силно ефективно в предотвратяването на тежки усложнения от ковид-19. Само ден по-късно, на 5 ноември, „Pfizer“ обявиха, че тяхното хапче paxlovid намалява с 89 процента риска от хоспитализация и смърт при по-уязвими пациенти. Изпълнителният директор на компанията, Албърт Бурла, обяви, че лекарството-кандидат „променя правилата на играта“ като елиминира до 9 от 10 възможни приема в болница. Ако, разбира се, регулаторните органи потвърдят, че е ефективно и безопасно.

Вчера от българското здравно министерство и агенцията по лекарствата съобщиха, че очакват в началото или средата на декември първа доставка на таблетки molnupiravir на „Мерк“ – стига европейският Комитет по лекарствените продукти за хуманна употреба да се произнесе положително за него. Тепърва министерството ще определя критериите, по които таблетките ще се предписват.

Според Наташа Лодър – редактор в списание „Economist“ за здравна политика, противоковидните хапчета могат да променят съвсем скоро и коренно подхода ни към пандемията. Тя даде интервю за „Събота 150“ на БНР.

„Някои се опасяват, че таблетките срещу Covid-19 всъщност ще насърчат тези, които се колебаят, да не се ваксинират, защото ще им внушат, че таблетките ще ги спасят. Със сигурност тези лекарства ще играят важна роля за спасяване на човешки живот. Но нека сме наясно – ваксината е вашата първа отбранителна линия. Затова бих препоръчала на колебаещите се да се ваксинират по-бързо. Хапчетата още не са стигнали до нас, но когато стигнат, ще имаме вече две линии на защита“, казва Наташа Лодър.

Тя съветва да изчакаме да видим какво ще се случи в реалния свят. „Резултатите от изследванията са въодушевяващи. Но не бива да забравяме, че това, което се случва при клиничните тестове, не винаги се случва извън клиниките. Може да се окаже, че болните са твърде болни, че имат други заболявания, че терапията ще закъснее. Не бива да гледаме на хапчето като на магическа пръчка. В клиничните изследвания обаче тези лекарства се представиха фантастично. При оптимални условия, ако ги дадеш на хората скоро след като проявят симптоми, действието им е много добро – както на лекарството на „Пфайзър“, така и на лекарството на „Мерк“. Дали ще елиминират нуждата от затваряне, от локдаун – да се надяваме, че така ще стане. Да се надяваме, че хапчетата ще предотвратят усложненията вследствие от заразяване.

Ваксината бе първата възможност да прекъснем връзката между заболяването и усложненията. Досега имахме и други медикаменти. Но нямахме нещо, което просто да дадем масово на хората, за да предотвратим приемането им в болница. Вече го имаме. Това наистина ще преобрази начина, по който се справяме с този вирус“. Лодър съобщава, че  „Мерк“ се стремят цената на лекарствата им да е достъпна и за неплатежоспособни страни.  „Мерк“ е планирала да произведе големи количества от своето лекарство срещу Covid – 10 милиона дози през тази и двойно повече през следващата година. Освен това „Мерк“ сключва щедри споразумения за лицензиране с компании в Индия. Условията за лицензиране ще позволят на много страни да произвеждат това лекарство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html