понеделник, 6 май 2024 г.

Лаура Кьовеши нареди арест за бивш хърватски министър

Снимка: Европарламент

Европейската прокуратура нареди ареста на бивш хърватски министър и още трима нейни съучастници за търговия с влияние и злоупотреба със служебно положение.

Четиримата са задържани в сряда в Хърватия по искане на Европейската прокуратура. Става дума за бивш министър на регионалното развитие и еврофондовете, директора на Централната агенция за финанси и договаряне на Хърватия, която контролира разходването на евросредства, и за още две лица, чието служебно положение не се уточнява, но от съобщението на службата на Лаура Кьовеши става ясно, че са частни бизнесмени.

Европрокуратурата смята, че бившият министър, чието име не се съобщава, е осигурявала привилегии на бизнесмените, като през 2017 г. е изменила условията на обществена поръчка, така че да ги облагодетелства, и при това многократно е увеличила стойността на работата от 5.76 млн., на 9.86 млн. хърватски куни. При това министърът е изменила първоначалното задание от разработване на информационна система за стратегическо планиране и управление на развитието за нуждите на министерството в закупуване на лицензи са софтуер за същата цел. Според хърватския вестник „Ютарни лист“ става дума за Габриела Жалац, която е оглавявала регионалното министерство в този период, Двамата предприемачи, разпитани от европейските прокурори са от Петрич и Сплит.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html