петък, 17 май 2024 г.

В „Дом Витгенщайн“ откриха изложба на Атанас Качамаков

Снимка: Национален дарителски фонд „13 века България“

В Българския културен институт във Виена, дом Витгенщайн, бе открита изложбата „Хлябът“ от Атанас Качамаков – 30 платна, предоставени на Националния дарителски фонд „13 века България“ като жест към неговата родина от самия автор.

В залите на уникалната сграда, която няма аналог по света, картините, които по поетичен начин проследяват целия процес по създаването на хляба от оранта до мятането в пещта и свързаните с това ритуали, могат да бъдат разгледани до 20 януари 2022 г.

Гостите бяха посрещнати с изпълнения на цигулка, а в преддверието имаха възможност да видят кратки филми за изложбата Хлябът, за 40-ата годишнина на НДФ „13 века България“ и за романа „Добри“.

Проф. Румяна Конева, първата жена директор на БКИ „Дом Витгенщайн“ от основаването му през 1977 година, приветства гостите на немски език и представи изпълнителният директор на Националния дарителски фонд Слава Иванова. В емоционално слово тя разказа историята на Атанас Качамаков, роден в Лясковец, изучил се при проф. Иван Лазаров в художествената академия в София, стигнал до Холивуд и до признание в САЩ.

Извън кариерата си на художник в суперпродукции от ранга на „Бен Хур“ и успехите си като скулптор, българинът се оказва съавтор в бестселър за деца. Слава Иванова разказа на гостите в „Дом Витгенщайн“, че когато Качамаков и съпругата му се събират с приятели той обичал да разказва за детството си в България – време на бедност, но и на изконни добродетели. Журналистката Моника Шанън го моли да си води бележки, художникът рисува илюстрации към написаното от нея и така се ражда романът „Добри“.

Книгата за българското селянче, което мечтае да стане художник, толкова се харесва на американските малчугани,  че претърпява 13 издания. А през 1936 година получава наградата „Нюбъри“ – най-високият приз за детска и младежка литература в САЩ. По онова време член на журито е и съпругата на тогавашния президент Рузвелт – Елинор.

Макар и изключително популярен в Америка, романът „Добри“ никога не е издаван в България. До тази година. Благодарение на НДФ „13 века България“, който купува правата от най-голямото издателство в света Penguin publishing. Събралите се в „Дом Витгенщайн“ български и австрийски гости имаха възможност не само да видят, но и да получат книгата, която не се продава, а се подарява на културни институции, библиотеки и български училища по света.

Източник: Национален дарителски фонд „13 века България“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html