сряда, 15 май 2024 г.

Борисов: Ще предложа премиер абсолютно отдалечен от ГЕРБ

Снимка: Дарик

Бойко Борисов бе гост на „Лице в лице“ по бТВ: Резултатите дават, че и без Радев не могат, и без Борисов не могат. И ние трябва да оставим враждата за 6 месеца, за да може да изкарат хората зимата, заяви той.

ГЕРБ не водят с никого предварителни разговори, но ако вотът в неделя приключи без ясен победител, ще предложат компромисна кандидатура. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов.

„Ако са такива резултатите, аз ще сложа един съвсем различен кандидат за премиер. Абсолютно отдалечен от ГЕРБ. Както Герджиков – ние го подкрепяме за президент, но той е 100% независим от ГЕРБ. Такъв премиер ще предложа и ще му възложа да преговаря с другите партии, ще гледам да е такъв, че да може да преговаря с всички. Ще задържим една седмица мандата“, обясни Борисов.

Той подчерта, че има предвид конкретен човек, но няма да обяви името му.

Според него прочитът на проучванията показва, че „и без Радев не може, но и без Борисов не може“. По думите му отговорната позиция би била „поне за 6 месеца да оставим нашата омраза и да не пречим на хората“, но това не е предложение за примирие.

Какво би направил за здравната ситуация?

Лидерът на ГЕРБ отново разкритикува действията на служебното правителство в борбата с пандемията, като подчерта, че е трябвало още август-септември да има 70-80% ваксинирани.

„Аз се надявам до края на зимата да оживеем. Днес имаме 199 българи починали, в последните 7 дни имаме 1101 българи, които няма да дочакат нито да се променим, нито да се оправим“, подчерта Борисов.

Какво е щял да направи той, ако беше на мястото на сегашния премиер? „Щяхме да кажем от 15 септември учители, работещи – това, което направиха Франция, Германия (сериозни рестрикции за неваксинираните работещи – б.р.) Да, щеше да има недоволни, но сега щяхме да имаме 70% ваксинирани, колективен имунитет. Радев няма топките да го направи, криха се с Кацаров месеци наред. С добро, с натиск, с убеждение – щях да загубя изборите, но сега България щеше да е като всяка европейска държава “, отговори той.

„Хаосът е пълен, ошашавихме хората.“ Така Борисов описа ситуацията с машините за гласуване след откриването на голям брой устройства извън лицензираните от ЦИК.

Според него голяма вина има вътрешният министър Бойко Рашков, който би трябвало да отговаря за защитата на изборния процес.

„След днешните изявления на ЦИК, да продължим да говорим за това не е продуктивно – ще откажем и малкото българи, които гласуват. Всички политици са в тази битка – изборите. Хаосът е тотален навсякъде, дори и тук в машините, във флашките, в пластиките. Каквото и да кажеш, е абсурдно, какво да коментираме. ЦИК не знае кои машини са отишли в чужбина. Хаосът е пълен, ние ошашавихме хората“, коментира Борисов ситуацията с машините.

„Радев е назначил Рашков и единствената му роля е да организира честни избори. В четвъртък по обяд ЦИК сезира за нередности този, който отговаря за изборите и той си назначава проверка на себе си и казва, че до довечера ще отговори. А Радев вече трябваше да му е взел оставката и да сложи някой честен човек, да са сложили охрана до машините. До тях пластиките, картите, флашките. Всяка машина има джипиес, да се провери. Сигурни сме, че ще се фалшифицират изборите. Аз казах, че и предишните са фалшифицирани“, отсече Борисов.

„Четирима души са това, които отговарят – двама братя, баща, сестра, ЦИК ги назначава. Те дошли от заплати 10 хиляди лева на заплати 2 хиляди лева. Може ли да дадеш толкова отговорни неща на 4 души“, попита Борисов.

„Радев наложи такава омраза, такъв хаос в държавата, че така разделена държавата, аз не виждам как може да се оправи. И това не са някакви политически изказвания. Аз предупредих преди една година какво ще се случи. На влизане тука ми дадоха да цитирам ЕК и заглавието е „Възстановяването на българската икономика се отлага“. ЕК понижи значително прогнозата си за икономически растеж на България. Това не е ли шамар за Кирил и Асен“, попита още Борисов.

„Държавите излязоха от ковид кризата. А при нас цяло лято… видяхте ли Радев с каква ваксина се е ваксинирал, ваксинирал ли се е, видяхте ли му зеления сертификат? Според същата тази ЕК възстановяването се отлага заради предизвикателствата в краткосрочен план заради ниския процент ваксинация и заради високите цени на електроенергията“, заяви експремиерът.

„Моделът на Борисов е 10 години 70 до 80 лв. цена на тока, а моделът Радев е 380 лв., тоест, 3-4 пъти по-скъп ток“, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

„Но поскъпнаха и дървата, нима дървосекачите взимат повече пари, нима миньорите взимат повече заплата, а и въглищата поскъпнаха“, припомни Борисов.

„Поскъпването на електроенергията и храните ще подкопаят покупателната способност на домакинствата. Сиреч, моделът Радев доведе до това. А ние добре че построихме „Балкански поток“, защото останахме на газовата карта. Христо Иванов не е сложил една тухла с компанията му, за да може да спори с мене. Едновременно с това започнахме интерконектора с Гърция и си гарантирахме 15 милиарда, вече сме получили 800 милиона. За 70 години живот на този проект колко прави – 25-30 милиарда печалба за България“, отсече Борисов.

„Интерконектора го спечелиха две гръцки компании – едната компания да доставя тръбите, другата да го строи. Ние инвестирахме в него и декември щеше да стане. Аз ходех непрекъснато там, сега никой не ходи. А тези лъжци говорят за азерски газ. Азерски газ не се докарва в джобове, трябва да дойде по интерконектора. За 1 милиард куб. м е договорът ни, който аз го сключих. На 31 декември щеше да тръгне и азерски, и американски газ“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира и скандала с поредната порция изтекли снимки от неговата спалня: „Един гнусен компромат се опитаха пак да пуснат. Наредили и заснели всичко, когато ме няма. После платили на някого да снима, докато спя. Но няма нито едно вързано със шкафчето и мен“, заяви бившият премиер.

Запитан коя е авторката на кадрите, която в интервю оприличи на легендарната шпионка Мата Хари, Борисов отвърна:“Няма да доставя на воайора Радев това удоволствие“.

Снимките са монтаж, допълни той. Няма да доставя удоволствие на воайора Радев, който ми снимаше спалнята с дрон, отговори той на въпрос защо не казва коя е Мата Хари.

До края на 2024 г. трябваше да има АМ „Хемус“ и магистрала София-Видин. Договорът се изпълнява от фирми по ин хаус процедури, заяви Борисов.

Те никога не могат да построят „Хемус“ и няма и да я построят, никога повече не може да се направят договори на такава евтина цена, посочи той на въпрос за ин хаус процедурите, около които се разшумя.

„Ние сме осигурили парите и сме осигурили ремонта на магистралата при Чирпан, строена по времето на Станишев. Когато я разровихме, се оказа, че трябва да я правим наново. Нямаше отводняване, нямаше нищо. Ние направихме нова магистрала, защото иначе хората щяха да се изтрепят“, посочи лидерът на ГЕРБ.

„Вътрешният министър се провали с изборите, сега проверява себе си. От понеделник няма да мръдне магистралата, дано я консервират, защото през зимата ерозията ще подкопае мостовете, които сме направили там“, заяви Борисов.

Общините не могат да устискат сега на скъпата енергия, каза още той.

„Имаме десетки хиляди карантинирани, как ще гласуват тези хора. Този, който е отговорен за Рашков и цяла седмица ми бучи за „Хемус“, сега разбрал, че има мобилни секции“, коментира Борисов.

„Работа е на министър Рашков да отговаря за изборите, той трябва да го организира това. Колкото сте видели вие някаква препоръка, толкова съм видял и аз. Рашков се провали, даже ни дадоха две машини, в които няма нашия номер“, посочи Борисов.

„Аз се притесних, че уважаваният от мен Кирил Петков обяви транспортния си министър и той дари 300 хиляди лева, толкова ли струва министерски пост“, каза Борисов по повод листите на ПП за парламентарния вот.

„Много зависи от резултата от изборите, ако не откраднат изборите…“, отговори той на въпрос за бъдещи партньорства при връчване на мандат.

Източник: Гласове

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html