четвъртък, 16 май 2024 г.

Никой не иска да бутне сарая на Доган

Снимка: Ани Петрова, БНР

Няма кандидати да съборят незаконните постройки в сарая на Доган в лесопарк „Росенец“ до Бургас. Това показа проверка на вестник „Галерия“ в регистъра на обществените поръчки. 

Областната управа на Бургас обяви търг на 21 октомври. Малко преди това държавата отпусна 68 хиляди лева за събарянето на три обекта в имението на Сокола. За тях има влезли в сила заповеди за премахване. Много други още са в административни и съдебни процедури.

Поръчката за премахването е за триетажна масивна сграда на брега на морето, както и на будка за охрана на входа на парка. Крайният срок за подаването на оферти изтече в понеделник в края на работния ден. Никоя от местните строителни фирми не е кандидатствала, нито такива от съседните области, които могат да докарат бормашини, багери и самосвали, за да разрушат незаконните постройки.

Всъщност цената е добра, показа проверка на „Галерия“. Особено за будката, за която е достатъчна работа за няколко часа, а за премахването й са отделени 1200 лева. Въпреки това желаещи фирми няма. За триетажната сграда ще са нужни няколко дни и поне десетина работници, но цената отново си струва – близо 67 хиляди лева.

Патовата ситуация ще наложи откриване на нов търг по събиране на оферти, каквито не са се появили за трите седмици, казва запознат с административните процедури.

Летните сараи
Снимка: БГНЕС

Следващите незаконни постройки, за които още има обжалвания, са оранжерията за зеленчуци и цветя, както и още две двуетажни сгради. За премахването им също ще бъдат обявени обществени поръчки до края на годината. Ако не се стигне до избор на изпълнител, държавата ще трябва да събори незаконните постройки със собствена техника и работници.

Докато никой строител не иска да разваля рахата на почетния председател на ДПС в „Росенец“, самият той все по-рядко посещавал морския си сарай, научи „Галерия“. Доган живее там през лятото, а през зимата обитава сарая в Бояна. В столичния имот също имаше багери през 2010 година, когато Доган сам нае фирма да бутне барбекюто и оградата, които бяха незаконни. След това си направи нови. За морския сарай е оставил нещата в ръцете на държавата.

Проблемите с незаконните строежи в имението на Доган започнаха още през лятото на 2020 година, когато Христо Иванов дебаркира на брега на сарая и гардовете на НСО го изгониха със сила. След това институциите бавно, но сигурно се задействаха и започнаха проверки, за да се стигне до сложната процедура по събарянето на строежите.Най-големият проблем е изграденото без книжа пристанищенавътре в морето, на което спират луксозните яхти на Доган и гостите му. По силата на параграф 22 кеят по документи е земеделска земя и доскоро не беше нанесен в кадастралните карти. Според експерти ще минат поне 3 години, докато се намери процедура, по която да се премахне.

Източник: в-к „Галерия“

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html