четвъртък, 9 май 2024 г.

Загинали и ранени актьори по време на снимки

Снимат „Зоната на здрача“, където загиват Вик Мороу и две деца            Снимки: themoviedb.org

Много хора си мислят, че опасност за актьорите са обикновено оръжията, както наскоро се случи с Алек Болдуин, а в опасните сцени те са заменени от професионални каскадьори. Но във всеки един момент нещо може да се обърка, и то точно там, където най-малко очакват.

Биографичният филм от 1956 година за Чингиз Хан „Завоевателят“ често е спряган като една от най-лошите ленти за всички времена. Джон Уейн е безспорно титан в света на киното, но със сигурност чертите му на представител на бялата раса няма как да ни убедят в неговата монголоидност. Това обаче не е най-лошото стечение на обстоятелствата, случили се на снимачната площадка.

Външните снимки са били близо до Свети Джордж, щата Юта – зона, известна с висока радиоактивност, тъй като две години преди това там американската армия тества ядрени оръжия.

Няколко години след приключването на филма 91 човека от екипа се разболяват от различни форми на рак. 46 почиват, в това число и звездата Джон Уейн. Макар че никога не се завежда нито едно дело, експертите са единодушни, че радиацията е причината за тази масова заболеваемост на хората, участвали в „Завоевателят“.

Продуцент е известният милиардер Хауърд Хюз, за когото десетилетия по-късно Мартин Скорсезе снима филма „Авиаторът“. Той се чувствал толкова виновен за смъртта на хората от екипа, че крил цялата документация, свързана с лентата, 18 години. Слуховете твърдят, че в последните години от живота си ексцентричният отшелник гледал непрекъснато този филм, което отчасти засилило неговата лудост.

Радиоактивният терен, където е сниман филмът „Завоевателят“

Поредицата на Род Серлинг „Зоната на здрача“ се смята за най-добрата научно-фантастична антология за всички времена. След като сериалът по нея се превръща в култов, през 1983-а Джон Ландис и Стивън Спилбърг правят филм, който е своеобразно любовно писмо към литературното и телевизионно произведение. В сегмента, режисиран от Ландис – „Качество на милостта“ участва актьорът Вик Мороу. По време на сцена с хеликоптер, в която героят му е нападнат от американски войници във Виетнам, той катастрофира. Мороу е обезглавен от перките заедно с децата актьори Мика Дин и Рене Шиничен.

Ролята на върналия се към живот рок музикант Ерик Дрейвън, който получава силите на мистичен гарван в едноименния филм „Гарванът“, е трябвало да бъде трамплинът за Брандън Лий към славата. Вместо това синът на Брус Лий намира смъртта си на снимачната площадка. Брандън умира, прострелян с истински куршум. Отговорникът по оръжията, виновен за тази фатална грешка, смятал, че е извадил барута от патрона, който отнема живота на актьора. Фаталният изстрел пронизва стомаха и гръбначния му стълб. Лий умира в болницата.

Брандън Лий в „Гарванът“

Филмът „Топ Гън“ прави Том Круз най-голямата кинозвезда в света през 80-те години. Кой не обича истории за самолети, наперени пилоти и любов! Въпреки че на снимачната площадка присъстват изключителни асове, пилотът Арт Шол намира смъртта си, неуспявайки да овладее машината след вертикална маневра. „Топ Гън“ е посветен на неговата памет.

Арт Шол

Научно-фантастичният трилър „Телепорт“ от 2008-а разказва историята на млад мъж, който има способността да се телепортира и така избягва набезите на религиозни фанатици, които искат да използват силите му в услуга на злото. Режисьор на филма, в който участва Хейдън Кристенсен, е Дъг Лаймън. Той настоявал в „Телепорт“ да има много екшън сцени и въздушни каскади, но въпреки опасните кадри, един от снимачния екип намира смъртта си на възможно най-безопасното място – на земята. Гардеробиерът Дейвид Ричи помагал на колегите си да разрушат изкуствена стена, направена от пясък и камък, когато огромно парче се срутва върху него. Той загива на място.

Не може да има мускетарски филм без фехтовка, огнестрелни оръжия и конна езда. По време на една от сцените с езда във филма „Завръщането на мускетарите“ английският актьор Рой Киниър – известен с ролята си на бащата на Верука Солт в „Уили Уонка и шоколадовата фабрика“, пада от коня. Това довежда до счупване на таза му, а на следващия ден умира в болницата от усложнения. Режисьорът Ричард Лестър е толкова шокиран от инцидента, че повече не снима нито един филм.

Рой Киниър в сцена от филма, преди да загуби живота си

Айла Фишър почти се сбогува с живота си по време на снимките. Презрамка на банския й се оплита във верига и червенокосата актриса остава под водата в продължение на почти пет минути, преди да успее да се освободи. Въпреки преживения ужас тя все още се шегува за този неприятен епизод в актьорската си кариера: „Кой иска да умре в бански костюм?“

Джейми Александър в „Царството на мрака“ като Лейди Сиф дори няма представа, че е пострадала на снимачната площадка. Тя идва на снимачната площадка, за да играе в една нормална сцена, в която не е имало риск от трикове или сложни действия, но ситуацията се е променя в рамките на секунди.

„Беше септември, валеше дъжд, улицата беше тъмна като в 5 часа сутринта. Аз слизах по металните стълби, когато се плъзнах надолу. В резултат получава изместен гръбначен диск, фрактура на прешлен и на гръдния кош, нараняване на лявото рамо.   Актрисата се връща на снимачната площадка след месец.

Майкъл Фокс  по време на снимките на „Завръщане в бъдещето 3“ актьорът трябва да изглежда е в трудна ситуация. Той трябва да изглежда така, сякаш виси в реалния свят, докато е назад в миналото. Но нещо се обърква и в крайна сметка актьорът почти умира от задушаване. Отнема почти 30 секунди, преди режисьорът на филма на Робърт Земекис да осъзнае, че дори такъв прекрасен актьор като Майкъл не може да е чак толкова правдоподобен като истински задушаващ се човек.

Кейт Уинслет  в „Титаник“ преминава през много проблеми в ролята на Роуз, богатата червенокоса красавица. Тя не може да се избегне многобройни случаи на настинка, ужасни синини и пукване на кости на снимачната площадка, но това е нищо в сравнение с една друга сцена. Там тя и Леонардо ди Каприо по време на снимките са в предната част на решетката на кораба. Кейт Уинслет тогава разбира какво е истински страх. Палтото на актрисата се оплита в мрежата и тя за малко не се удавя, като поглъща много вода. Трябвало е да я спасяват и да започне да диша.

Източник: Площад Славейков

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html