неделя, 19 май 2024 г.

Същества, известни като Пенис червеи, живели преди 500 млн. години

Морски същества, известни като пенис червеи, са се крили в празни черупки преди около 500 милиона години

Илюстрация: Zhiqian Zhang/ Yunnan University

Морски същества, известни като Пенис червеи (Penis worms), са се крили в празни черупки, вероятно за защита, преди около 500 милиона години, предполагат новоописани вкаменелости. Раците отшелници са се подслонявали в изоставени черупки в продължение на милиони години, но сега учените разполагат с доказателства, които предполагат, че начинът на живот на „отшелника“ е съществувал много по-дълго от това.

Освен раците отшелници няколко съвременни вида ракообразни и червеи обитават изхвърлените черупки на други морски създания, най-вече за защита срещу хищници, казва Мартин Смит, палеонтолог от университета Дърам в Англия. Доскоро най-старите известни вкаменелости, предполагащи отшелническо поведение, бяха на около 170 милиона години, казва той.

Сега Смит и колегите му казват, че са открили вкаменелости на отшелнически същества на почти три пъти по-голяма възраст от геологичния период, наречен камбрий. Останките от древните скуотери са били запазени в скали, положени като седименти на морското дъно преди около 500 милиона години в днешния южен Китай. Конусовидните черупки, които изглежда държат обитателите, вероятно са принадлежали на хиолити, някога често срещана група от древни морски безгръбначни, изчезнали преди повече от 250 милиона години.

Вкаменелости от Пенис червеи, които са живели 330 милиона години по-рано, отколкото учените са смятали         Снимка: Xi-guang Zhang/Yunnan University

Изследователите казват, че морските същества, които след това се подслонили в тези празни черупки, принадлежат към група, наречена Приапулидни червеи – обикновено известни като Пенис червеи заради формата на тялото им. Китайските скали съдържат десетки празни черупки, казва Смит. Но четири от тези черупки изглежда са били обитавани от пенис червеи.

Тъй като в древните седименти не е имало свободни приапулиди, изследователите предполагат, че червеите са живели вътре в черупките. Те предполагат, че „отшелническият“ начин на живот е съществувал около 330 милиона години по-рано, отколкото учените са смятали.

Сравнително постоянното съотношение между размера на червея и черупката, предполага се, че животните са избирали черупка въз основа на нейния размер и след това са се преместили в друга, когато са надраснали своя дом. Съвременните раци отшелници използват същата стратегия, въпреки че нито един от 20-те вида червеи на пениса днес няма това отшелническо поведение.

Не е ясно обаче дали приапулидите са пренасяли черупките от място на място, както правят раците отшелници, или животните просто са живели вътре в тях, казва той. Голямо разнообразие от същества – включително повечето от основните групи животни, живи и днес, както и разпространението на хищници – еволюира бързо по време на камбрийския период, който започва преди около 542 милиона години.

В резултат на това много изследователи наричат ​​тази експлозия от разнообразие като „Големия взрив на живота“. Може би не е изненада, че някои приапулиди са станали отшелници, когато си помислим каква хищническа надпревара във „въоръжаването“ е настъпила в онзи период. А това ние можем да си го представим.

Източник: Science News

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html