сряда, 15 май 2024 г.

Емил Попов и Станислав Памукчиев се срещат отново в обща изложба

Снимка: галерия „Арте“

Експозицията ще бъде открита в галерия „Арте“ на 9 ноември от 17,30 до 19,30 часа и продължава до 29.11.2021 г.

Настоящата изложба е своеобразно продължение на творческата среща на двамата автори от изложбата “Начала́” преди пет години в Галерия „Арте“. Скулптурите посветени на „Ева“ и живописните платна от цикъла „Протоси“ са обединени от общите същностни търсения на двамата знакови за българската визуална култура художници, приятели и съмишленици – проф. Емил Попов и проф. Станислав Памукчиев. Не е изненада за повечето от нас, че в изложбата взаимно се обогатяват противоположни подходи – алуминиеви или месингови скулптури в противовес на картини – обекти с въглен, с пепел и дори в цвят.

„Протоси е нов цикъл от картини и рисунки, част от програмна ориентираност към изначални съдържания, които дълбинно ни определят и са първичната субстанция на духовната ни памет. Търся следите на тази памет в протосимволи и знакови обозначения – синтезиран образ, отговор на непонятното и необозримото.

Кръг, квадрат, кръг в квадрат, спирала, кръст като Тао или Анх, символи на безкрайността, на мъжкото и женското начало – направени с пепел, въглен, пръст, восък, обгорени и опушени, свидетелстват пътя на човека, на неговото духовно изкачване.

Ние носим в своите дълбинни структури изначална архетипна памет за тези съдържания. Това е основанието и вълнението, чрез пластическата интерпретация на тези изображения, да търся базисно, комуникативно поле за среща с другите.“ /Станислав Памукчиев, ноември 2021/

„От както се знаем търсим да изразим свои образи от дългото време, утаени някъде дълбоко, навътре, неотменно.

По своя си начин всеки от нас в нашето днешно /време и място/. Още веднъж за Реброто след Сътворението.“ /Емил Попов, ноември 2021/

Във време, в което се все по-трудно успяваме да се вгледаме в  себе си изложбата връща зрителя към изначалното, изостря сетивното, предизвиква желание за равносметка, задава въпроси…..някои ще открият и отговори.

Гергана Борисова, ноември 2021

Източник: галерия „Арте“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html