четвъртък, 16 май 2024 г.

60 млн. за „Хемус“ са изнесени кеш в сакове и чували

Бойко Рашков, снимка: 24 часа

60 млн. лева от парите за лот 5 на АМ „Хемус“ са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой. Това сочи разследване на ГДБОП по случая.

Сигналът за нарушенията около изграждането на 5-и лот на АМ „Хемус“ е получен от ГДБОП през лятото, обясни директорът на службата гл. комисар Калин Стоянов.

Общо за изграждането на лот 5 е отпусната авансово сума от 90 млн. лв. като до момента реално строителни дейности там няма. При разследването е станало ясно, че в случая има извършени няколко престъпления. В ГДБОП са постъпили данни, че хора, които са съпричастни към тези престъпления, искат да унищожат документи.

„Събрахме данни за няколко престъпления по НК. Работейки по случая в ГДБОП постъпиха данни, че съпричастни лица възнамеряват да унищожат документи, поради което се наложи на 3 ноември в условията на неотложност да образуваме досъдебно производство – направихме огледи, претърсвания на 17 адреси в София, Монтана, Видин и Благоевград“, каза Стоянов.

Схемата описа главният секретар на МВР Петър Тодоров.

„Търговското дружество (Тодоров го нарече х, уточнявайки, че знаят кое е то), което е трябвало да строи лот 5, е получило 84 108 000 лева авансово, до момента без изпълнение, защото участъкът няма разрешително за строеж. Парите са превеждат към друго свързано дружество т. нар. буфер. Впоследствие буферната фирма превежда към кухи фирми, регистрирани на ниско грамотни, криминално проявени лица. Оттам на още кухи фирми. Те получили 60 млн. лева. Парите били изтеглени още в деня на тяхното постъпване на суми около милион. Още първия ден, в чували и сакове“, описа Тодоров.

Лицата са установени, добави той.

„Тези кухи фирми имат фактури на обща стойност 70 млн. лева. В тези фирми фантоми са назначавани служители преди преводите, за да има кратка история на фирмата, след това те се освобождават, а после се назначават в други кухи фирми. Някои от тях дори били в чужбина по това време. При разпитите те казали, че никога не са работили в тези фирми“, уточни още главният секретар на МВР.

„Държавният бюджет е ощетен с 20 млн. лева от юни 2020 г. досега и това е само от един от получателите на авансовото плащане“, разкри шефът на НАП Румен Спецов. По думите му се натъкнали на потресаващи данни. Нямало съпътстващи документи, доказващи, че такива сделки са извършвани. „Продължаваме работата по установяване на всички замесени лица и в другите лотове, не само по лот 5“, каза началникът на НАП.

Шефът на ДАНС Пламен Тончев съобщи, че едно от дружествата само от 25 май до 23 юли е изтеглило на ръка 13 млн. лева.

След като беше представена схемата, думата взе вътрешния министър Бойко Рашков.

„Току-що получихме информация, че някои подобни на превеждащия 21 млн. в Дубай, предвиждат да направят среща в Гърция тези дни, за да критикуват служебното правителство и да организират протест с тежките машини в центъра на София. Това е върха на наглостта“, каза Рашков.

„Тези средства са на българския данъкоплатец. Ние ще продължим какво се е случвало и с останалите части на „Хемус,“ добави министърът.

„В Търговище се е срутила около 600 метра от магистралата и сега се изгребва от тежки машини. Неотдавна Борисов направи посещение на тази част с рекламна цел, Точно този участък се е срутил“, обяви вътрешният министър. „Питам се кой ще плати ремонта в този участък“, добави той. „Коя е отговорната фирма, няма ли пак да плати българският данъкоплатец. Строител под прикритие работи на магистралата“, добави Рашков.

Той попита кой създаде тази схема, равнозначна на инхаус процедура. Според него целта била да изтекат средства. „Борисов знаел ли е за тази схема“, попита Рашков.
По думите му парите били авансово превеждани от миналата година досега, и то в период, когато България най-много се нуждае от средства.

Рашков нарече прокуратурата „братска на ГЕРБ организация“. Той коментира  казаното от Сийка Милева, че не може два пъти да се разследва едно и също нещо.
„Кога Сийка Милева и прокуратурата успяха да се запознаят с материалите, които ГДБОП представи на СГП. Не са успели да направят такъв анализ“, каза Рашков.
Той обясни, че в ГДБОП се разследва пране на пари, в полицията неизгодни сделки, а
прокуратурата водела за безстопанственост.

„Българската прокуратура няма намерение да разследва престъпления, свързани с предишните управляващи“, смята Рашков.

Източник: 24 часа

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html