понеделник, 13 май 2024 г.

Томов: Да се брои всяка разписка е все едно проверка на всяка пита кашкавал

Снимка: БНР

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза, че не е присъствал по време на гласуването дали да се брои всяка разписка от машинното гласуване и че би гласувал „против“. Той заяви, че това не е добра идея и сравни броенето на всички разписки с примерно  решение на Агенцията по храните да проверява всяка пита кашкавал, преди да се изложи на щанда в магазина.

„Не бива да се прави така. Трябва ни добра извадка, че всичко работи добре, в противен случай ликвидираме едно от най-съществените преимущества на машинното гласуване – възможността да се ликвидира субективния фактор при броенето“, каза говорителят на ЦИК.

Томов обясни и че досега не е имало регистрирано разминаване между ръчно броене и машинно, както и че в Избирателния кодекс е записано, че официалният документ е машинният протокол, ако има разминаване в бройките.

Очаква се Върховният административен съд да се произнесе по решението на Централната избирателна комисия, с което се приема разписките от машинното гласуване от всички около 12 хил. избирателни секции да се преброяват ръчно. То беше гласувано от изборния орган в петък, а в понеделник три политически сили – „Демократична България“, „Изправи се! Ние идваме!“ и „Продължаваме промяната“, внесоха жалби във върховния съд, с които поискаха това решение да бъде отменено.

При нарастващия брой болни от коронавирус в последните дни може да се стигне до липса на капацитет за подвижни избирателни секции. Той обясни, че никой не бива да бъде лишен от правото си на глас и призова всички изолирани или карантинирани по-скоро да подадат заявленията си за гласува с подвижна урна.

При нарастващия брой COVID болни може да се стигне до липса на подвижни урни за вота

„За да можем да се изправим пред проблема, ако има такъв, и да търсим как да го решим. Тези секции се съставят от кметовете по общини. Не са възниквали досега затруднения с липса за капацитет за разкриване на подвижни секции и ако комисията се изправи пред подобен проблем – трябва да търсим алтернативно решение“, коментира Томов.

Според него избори „2 в 1“ ще протичат по-бавно, а предвид пандемията и трети поред за година парламентарен вот активността може да ни изненада, като по-голяма такава няма да е отрицателна изненада.

Източник: бТВ

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html