вторник, 21 май 2024 г.

Ирландският град, който е най-доброто място за Хелоуин

снимки: euronews

Хелоуин отдавна не е празник само за децата, нито само за американците. Много хора по света се потапят в магията на деня, обличат костюми и украсяват домовете си. Цели градове се отдават на празника и не е изненада, че съществува класация на градовете с „най-страшна“ атмосфера.

Но един град със сигурност се откроява от останалите … И дори не е американски.

Разположен в северозападната част на остров Ирландия, стените на Дери охраняват историческия град Лондондери в продължение на повече от 400 години, което го прави единственият останал напълно ограден град в Ирландия и един от малкото останали в Европа. През това време стените са действали като линия на отбрана, сцена за театрални постановки, маршрут за пешеходци и огромна художествена галерия на открито.

Градът е разположен по протежение на река Фойл, която може да бъде пресечена от Моста на мира, позволяващ пешеходен достъп до двете страни на реката. Мостът бележи 400-годишна физическа и политическа пропаст между двете страни на някога, горчиво разделена общност.

Дери намери нова слава през последните години като мястото на комедийният телевизионен сериал „Derry Girls“, който разказва историята на група местни момичета, израснали там.

Но знаете ли, че е известен и с Хелоуин?

Столицата на Хелоуин

Не е изненада, че дългата история на Дери и известните му стени го превърнаха в „столицата на Хелоуин на света“. Празненствата се основават на богатата митична, творческа и културна история на Дери, която се простира назад през пътеките, издълбани от пътешествениците на Хелоуин в продължение на стотици години.

Първото „модерно“ събитие за Хелоуин в началото на 80-те години на миналия век беше много малка, локализирана афера, но се разрасна, за да привлече много хиляди хора по улиците на града.

Тази година празненствата на Самайн за разказване на истории, пакости, пиршества и гостоприемство ще бъдат показани както вътре, така и извън стените. Samhain е галски фестивал, отбелязващ края на сезона на реколтата и началото на зимата или „по-тъмната половина“ на годината.

Градът оживява за празненствата, които тази година се проведоха на открито в пет различни „свята“, за да се съобразят с изискванията за социално дистанциране.

5. Шепнещият кей

Докато смразяващите ветрове се издигат от морето, за да я поздравят, Кайеах – кралицата на зимата, богинята на студа и ветровете, ще разкаже на посетителите истории за призраци, които преследват както нашия свят, така и света отвъд стените.

4. Градът на костите

Пригответе се да срещнете Уолтър де Бърг и неговите предци, докато те обитават пределите на Оградения град, превръщайки го в свой собствен „Град на костите“. С инсталации и маски, които да охладят и най-студените сърца, духът на този гладен рицар ще бъде приветстван от хората на Дери.

3. Пробуждането

Докато воалът между нашия свят и „другите светове“ е пробит, се отваря вратата за Пробуждане. Има портали, които пресичат между световете, тълпи, нетърпеливи да преминат се събират и духове, които витаят в ничия земя и чакат.

2. Гората на сенките

Нищо не е такова, каквото изглежда, когато влезете във владението на Кралица Мориган. Посрещайки ви с танцуващи пламъци и хипнотични, хипнотизиращи прояви, примамващи ви в дълбините на гората. Пазете се от пътеки, облицовани с променящи формата си същества и сенки, които прикриват всичко, което кралица Мориган желае.

1. Древните и бойният вик

Стратегически разположено между Дери и Донегал е древното наследство на An Grianan. Сред многото легенди, свързани с крепостта An Grianan, е историята, че древните рицари от Червеният клон лежат и спят в пълни бойни доспехи под хълма, готови да излязат напред в момента на най-голяма нужда на Ирландия.

Бъдете подготвени, докато се изкачвате, да чуете и преживеете легенди и предания, свързани с рицарите на Червения клон, и си представете как биха могли да се разхождат отново в нощта на Хелоуин, разказвайки своите истории.

Известните фойерверки, които се пускат от понтони в реката, позволяват на зрителите да се насладят на гледката от целия град. По време на празненствата дори много фотографираният стенопис на Derry Girls получава призрачен грим!

„Легендерното“ гостоприемство

Настаняването в града също е част в действието със събития и персонал в костюми.

Хотел Bishops Gate, разположен в сграда от 1800 г., близо до сградата на съда и катедралата на града, е идеално място да си отпочинете след страшна нощ в града.

Местните пъбове също организират шоу, почукващият звук на ирландската традиционна музика се излива от бар Gweedore и Peader O’Donnell’s в центъра на града.

Пивоварната Walled City има страхотно меню с местни продукти и предлага майсторски клас по бира, където посетителите могат да опитат десет от техните занаятчийски бири, съчетани със закуски.

Не е чудно, че посетителите напускат града с мисълта, че е „Легендарен“.

Вече знаете къде да отидете, ако желаете да се потопите максимално в атмосферата на празника и да изживеете всичко, което Хелоуин може да ви предложи.

Източник: euronews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html