понеделник, 6 май 2024 г.

Какъв щеше да е Фейсбук по време на Априлското въстание

Костадин КОСТАДИНОВ

В историята изразът „какво би станало, ако…“ не съществува и това е една от причините, поради които тя е сериозна наука. От друга страна обаче, с оглед на днешното ни съвремие, няма как да не се изкушим поне да се опитаме да си представим как биха се развили някои исторически събития, ако се бяха случили в модерен контекст.

Например какво би станало, ако по време на Априлското въстание имаше Фейсбук? Въстанието избухва на 20 април 1876 г., трае 10 дни, в него участват 10 000 български въстаници и са дадени повече от 30 000 жертви. Турски султан по това време е Абдул Азис. Това са фактите, но как ли биха били те отразени от съвременниците, ако имаха профили във Фейсбук? Нека проследим няколко хипотетични статуса:

Александър Йорданоглу – Това не е българско въстание, а руска провокация. Начело е някакъв Бенкович, или Бенковски, който се представя за българин, но всъщност е руснак. Захари Стоянов го е чул да казва, че бил отворил люта рана в сърцето на тирана и сега канил Русия да заповяда.

Сюлейман Паси – Аман от православни простотии, майната му на православието и на православните въстания, пътят към освобождението е един – всички българи приемат исляма и се освобождават на мига.

Прасимир Каракачамаков – Ма почна ли въстанието? Мен ми казаха, ма аз бях малко зает, щото колих прасе, пък после продавах паспорти на едни албанци. Нищо, за другото въстание вече ще участвам и аз.

Ворен Видеров – Недей лъга, Прасьо, къде се е чуло и видяло едно прасе да коли друго.

Далавери Винкелов – Ти си трай, за всичко е виновен руският патриарх, Сюлейман Паси е напълно прав.

Иво Минджев – Априлското въстание е хибридна разработка на Русия, това е неприятелски акт на Русия срещу България и нейния евроатлантически партньор Турция. Руските агенти дори не се стараят да се прикриват, попадна ми една тяхна песен, в която се пее „Пустите клисурци станали московци, а панагюрци, донски казаци, топчето пукна, Европа стресна, Русия скокна Клисура да брани“. Всичко е ясно, целта е атака срещу европейските институции, за да се стресират и да не могат да реагират адекватно на руска намеса във вътрешните работи на Турция.

Илиян Манафсилев – Едва 10 000 души се подведоха по акъла на руските шпиони – пълен провал на кремълската пропаганда и развенчаване на мита за Дядо Иван.

Кемил Джасим – сред въстаниците има много евреи, власи, цигани, албанци, както и някои българи. Това е нормално, все пак българите са просто една от многото народности, които живеят в България.

Kiriak Stefchov – e tova li vi be6e vastanieto ve tapaci, nali vi kazah da ne govorite protiv sultana?

Гинка Кавръкова – За авариите по мрежата и спирането на тока са виновни въстаниците.

Росен Плювнюлиев – Ма това въобще не е европейско. Не можеше ли да изчакаме още 500 години и по мирен път да стигнем до свободата? Какви са тези въстания? Ето, арменците чакат вече 800 години и турците са им обещали, че най-късно през 1915 г. ще ги освободят.

Красимир Гнусев – Българският Хелзинкски комитет остро осъжда посегателствата на въстаниците срещу невинните турски войници и ще повдигне задочни обвинения срещу Кочо Чистеменски и Спас Гинев от Перущица заради това, че са убили своите жени и деца, като по този начин са отнели законното право на мирните башибозуци да ги заколят те.

Манол Глистев – Някакъв терорист Христо Ботев е завзел парахода „Радецки“ и се опитва да дебаркира при Козлодуй. Призовавам всички ранобудни дьонмета да окупираме града преди него и да не допускаме терористи сред нас.

Мартина Брумбауер – Баташкото клане е мит. Не са убити 5000 души, а едва 1600, и не са всички заклани – някои са застреляни. Да спрем фалшивите новини!

Сега се опитайте да си представите хилядите коментари на не толкова известни герои, които първо ще дават акъл защо се е провалило въстанието, как не е трябвало да е през април, после ще обясняват как са щели да въстанат и те, но са били много заети, след това ще заключат мъдро, че тая работа с черешови топчета и кремъклийки не става, после ще се зъбят и пенят на султана, но само във Фейсбук, да не забравяме, и накрая ще се скарат помежду си кой е по-по-най-патриот.

А през това време българските села и градове ще горят, подпалвани един след друг от поробителите, докато въстаниците са преследвани и избивани като диви животни…

Всичко това е една сатира на нашето пропаднало ежедневие, но истината е, че през 1876 г. голяма част от тези неща са се случили. Намират се българи като Стоян Чомаков, потомък на виден чорбаджийски род от Пловдив, който тръгва заедно с турска анкетна комисия, която да „докаже“, че всъщност българите сами са си палили селата и градовете и сами са се изклали помежду си. Английският министър-председател Бенджамин Дизраели, лорд Биконсфилд, нарича темата за българските кланета „празни приказки от кафенетата“. Същевременно английската преса започва брутална кампания срещу българите, наричайки ги „див и фанатичен народ“, който със зверствата си срещу мирните мюсюлмани предизвикал справедливото турско възмездие върху себе си. Великият френски писател Виктор Юго държи пламенна реч в защита на Батак, но го нарича малък град в Сърбия и съответно през цялото време говори за сърби. Толкова сме били неизвестни, незначителни и маловажни за днешните си евроатлантически „партньори“ и „съюзници“…

Само преди дни България отбеляза 113 години от своята независимост и 143 години от своята свобода. По документи.

П.П. Всички прилики със съвременни евроатлантици, защитници на човешки права, джендър активисти, помияро-патриоти и прочее национални предатели са напълно случайни.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html