понеделник, 6 май 2024 г.

Иван Гешев: Има много сигнали срещу лица от служебното правителство

Има много сигнали срещу длъжностни лица от служебното правителство … И от предишното правителство, които не са от служебното правителство…“, каза главният прокурор Иван Гешев, очевидно визирайки предишното служебно правителство и отпадналите от състава му двама министри Кирил Петков и Асен Василев, които се включиха в предизборната надпревара. 

За сигналите, подадени от служебното правителство, Гешев обобщи: „Честно казано, не са много на брой, ще бъдат обобщени и представени“.

„Къде живее главният прокурор, дали съм защитен или не съм защитен едва ли представлява интерес за българските граждани“, каза главният прокурор по повод изнасянето му от Бояна и преминаването на неговото Бюро по защита към Министерството на правосъдието.

Той нарече „малко погрешна информация“ изнесеното от Янаки Стоилов отпреди дни, че НСО вече охранява Гешев – то било факт едва от днес.

Гешев обеща да информира скоро за заседналия кораб, но не се ангажира с мнение дали трябва да се повдигнат обвинения, защото не може да казва на наблюдаващите прокурори кое е незаконно.

На въпроса има ли проверка от НСлС за случая с шефа на НАП Румен Спецов. „Аз не знам НСлС какъв доклад има“, каза главният прокурор. „Решенията, анализът, указанията са работа не на следователя, а на конкретните наблюдаващи прокурори“.

Гешев днес обяви, че има 7-8 опита за приемане на закон за лобизма в България. Според него това било „въпрос, който не търпи отлагане – поне от гледна точка на прокуратурата“.

„По същество на всички ни е известно, че такава дейност се развива“, посочи той.

„Скоро пресцентърът на прокуратурата ще изнесе информация какво става с преписките, започнали по сигнали на служебното правителство, ще се каже колко са, на какъв етап са, кой работи“, разкри още главният прокурор пред група журналисти.

Доста повече са подадените сигнали от последните два парламента. Само 50 са минали през него от комисията на Мая Манолова. Но те няма да влизат в споменатата справка, допълни Гешев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html