понеделник, 6 май 2024 г.

Кирил Домусчиев финансира партията на Петков и Василев?

Лидерите на новородената партия „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев вече стартираха кампанията си и тръгнаха на обиколки в страната. Агитацията върви в американски стил. Началото бе поставено от заведение на централната улица в Пловдив „Мекици и кафе“, а изборът едва ли е направен случайно, пише вестник „Галерия“. Оказва се, че мекичарниците днес не само процъфтяват, но тестеното изделие, най-вероятно приготвено по здравословни рецепти, е особено предпочитано сред модерните градски хора, които възприемат храната от детството на соцпоколението като симпатичен контраст на либералното технологично време.

В Града под тепетата жена неволно изля кофа с вода върху Петков, но дори студената струя не свали усмивката от лицето му. Непредвиденият воден етюд легитимира харвардския възпитаник като пълна

противоположност на доскорошния месия Слави Трифонов,

който най-вероятно щеше да вдигне чутовен скандал и сигурно щеше да подаде сигнал до службите да разследват евентуален опит за покушение.

Кирил Петков и Асен Василев в Пловдив

Засега социолозите дават около 10 процента на новата политическа двойка, уточнявайки, че кандидатите за властта имат потенциал да растат. Имената им бяха забъркани в скандали с гражданството на Петков, както и с подозрения за некоректни отношения на Василев с негови бивши партньори. Двамата отхвърлиха обвиненията, а атаките въобще

не накърниха имиджа им, сякаш имат свойствата на тефлона,

който се използва като незалепващо покритие на тигани и тенджери.

След като стана ясно, че „Продължаваме промяната“ ще се яви на изборите в коалиция с партиите „Волт“ и „Средна европейска класа“, на Петков и Василев им предстои да намерят достатъчно хора за листите си, които ще бъдат задължени да подписват декларации за почтеност, с които махат банковите тайни пред всички български институции – НАП, ДАНС и въобще който им ги поиска.

Един от основните въпроси пред новата формация е кой финансира кампанията. Кирил Петков официално обяви, че тя ще струва под 1 милион лева. Щяло да се вижда откъде идват парите, а всичко ще е напълно прозрачно. Предвижда се на сайта на формацията да бъдат оповестени имената на спонсорите, както и размерът на средствата, които дават, а най-много щяло да се разчита на представители от IT сектора, но всеки с „почтен“ бизнес бил добре дошъл. Това, между другото, декларират всички партии, което не пречи масово да се практикува скрито финансиране. Дали такова все пак ще има и за „Продължаваме промяната“?

Няколко са бизнесмените, за които се предполага, че може да бъдат щедри към новия проект. Най-често споменаваните имена са на Кирил и Георги Домусчиеви, известни с добрите си отношения със Слави Трифонов, а преди това и с Бойко Борисов.

Още в средата на юли, когато Кирил Петков бе служебен икономически министър, той се превърна в рекламно лице на решението на служебното правителство да стартира проект за производство на електромобили у нас от марката Next.e.GO Mobile в Ловеч. Основаната през 2015 г. компания производител е базирана в Аахен и се води германска, но се оказа, че зад фирмата, представена в София от шефа на борда на директорите Али Визваеи,

стоят албански собственици

Те са започнали бизнеса си с перални втора употреба, с които са прали униформите на умиротворителните военни сили в Косово. Теренът в Ловеч пък е собственост на дружеството „Балкан“, свързано с Кирил Домусчиев, а Али Визваеи заяви, че Домусчиев е съинвеститор и ще бъде в Борда на директорите на българското дружество на производителя. Очакваше се бизнесменът да участва с терена за завода и да бъде миноритарен акционер в предприятието. Колата, която би трябвало да започне да се произвежда в Ловеч след две години с наши части, никога не би потеглила без благословията на Кирил Петков, а включването на Кирил Домусчиев в проекта дава сериозно основание да се мисли, че предприемачът най-вероятно ще се отблагодари за възможността да се включи в автомобилния бизнес.

В началото на септември пък пред Министерството на икономиката

бе заснето и отличителното БМВ с дипломатически номера СС 7792

на Пламен Бобоков, който е почетен консул на Украйна. От пресцентъра на министерството побързаха да уточнят, че бизнесменът не се е срещал с Кирил Петков. Пламен Бобоков наистина е бил във ведомството на разговор с главния секретар Владимир Туджаров, без да е ясно каква е била темата на диалога.

Включването пък на бившата собственичка на мощната рекламна агенция „Д енд Д“ Диана Дамянова в екипа на Петков и Василев навежда на мисълта, че евентуално финансиране новият проект може да получава и от Валентин Златев, за когото Дамянова работи дълги години. Самата тя призна пред сайта „Гласове“, че съветва харвардците, но го прави в лично качество и като доброволец, а не като представител на „Д енд Д“. В момента Дамянова се занимавала професионално само с игра на бридж, а агенцията нямала нито официални, нито неофициални отношения с новия проект на Асен Василев и Кирил Петков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html