вторник, 7 май 2024 г.

Защо Радев удостои с Почетния знак на президента Агент Тенев

Рени НЕШКОВА

Нашият президент Румен Радев удостои „изявени творци на културата и изкуството“ – балерината от световна величина Вера Кирова и…  Агент Тенев по повод неговата 70-годишнина.

„Днешната церемония е израз на дълбокото признание на обществото ни за вашата посветеност, талант, труд и всеотдайност“, изтъкна президентът. По думите на държавния глава постиженията и духовната мисия на отличените имат значим принос към съвременното развитие на българската култура.

Много силни думи, но кухи откъм съдържание.

На церемонията по награждаването в компанията на Тенев са присъствали още Румен Ралчев, истински агент, тамплиер, служител на УБО и бизнесмен. Тук са още бившата съпруга на Агент Тенев – певицата Кристина Димитрова, както и актрисата и светска лъвица Аня Пенчева.

Кой подсказа на Румен Радев да награди за „изключителни заслуги“ Агента?

Въпреки че наскоро Радев бе засечен да посещава операта „Дон Жуан“ в Залцбург, надали идеята да награди с високото отличие Агент Тенев е лично негова. Едва ли е и на секретарката на президента по духовност и култура Ирина Николова-Гъркова, която последователно изкачва административната стълба от пресаташе, експерт, старши експерт, главен експерт и т.н. по въпросите на пиара и връзките с обществеността, но главно в областта на правосъдието. Може би отличието е сондирано със служебния министър на културата Велислав Минеков. Но най-вероятно заслугата да стане Кавалер на президентското отличие си е на самия Агент Тенев.

Той е препоръчан  като „изявен художник, журналист, автор на песни и фотограф“.

Че е изявен, изявен е, тук съмнение няма. Той се изявява навсякъде и не може да му се отрече, че  притежава безпогрешен усет да се прилепва до наистина талантливи хора, особено такива, изпаднали в беда. Напоследък лустросаният творец бе забелязан да следва неотлъчно големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа, преди последният да влезе в болница.

Тенев е винаги насреща. Ако имаше награда за „заслужил светски лъв“, то Тенев със сигурност щеше да е безспорен фаворит.

Има една приказка за патката, която може да ходи, и да плува, и да лети, но нито едно от тях не го умее добре.  Агент Тенев – също, но в едно е талант от голяма величина – умението да се пласира.

Бонвиванът Иван Стефанов Тенев прегърна националната кауза, за да участва на изборите като кандидат-депутат от ВМРО в София. Позабравен факт е, че същият  Тенев през 2005г. отново се влезе в битка за депутат, този път от гражданската квота на ДПС, върлия враг на ВМРО. Низвергнати от сараите на Доган са споделяли, че светският бохем Тенев е забавлявал Ахмед Доган с безконечни лакардии на протяжни разпивки в сараите.

„Агент Тенев смени агент Сава с агент Иван“,

 

шегуваха се тогава политически опоненти на ВМРО, припомняйки агентурното минало на Красимир Каракачанов и Ахмед Доган.

Сега президентският кавалер на отличие Агент Тенев вероятно ще има нова мисия – да е подръка за допуск до светските среди, където Тенев е в свои води. Той не е бил сътрудник на бившата ДС, но прякорът Агент напълно му приляга.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html