понеделник, 6 май 2024 г.

Германската индустрия пред срив – високи цени, няма материали

сн. ДПА

Промишлеността на Германия е изправена пред едно от най-големите си предизвикателства и се влошава буквално всеки ден, става ясно от резултатите от най-ново проучване на водещия икономически институт Ifo.

През септември цели 77,4 % от промишлените компании в Германия съобщават за пречки и проблеми при осигуряването на междинните продукти и суровините. Това представлява втори пореден месец, в който се надвишава рекордния процент от предходния, след като през август 69,2% от индустриалните предприятия изпитваха подобни проблеми.

„Пречките при доставките стават все по-сериозни и по-сериозни“, посочи Клаус Волрабе, ръководител на проучванията в института Ifo. На дневен ред пред компаниите в Германия остават и повишаващите се цени. „Има много поръчки, но в момента компаниите не могат да произвеждат стоките, за да ги изпълнят“, добави Волрабе.

Ситуацията е особено сериозна в автомобилната индустрия, като почти всички компании в тази сфера (97%) съобщават за проблеми.

Делът също остава много висок и в други ключови отрасли: в сферата на електрическото оборудване (93% от компаниите), в химическата промишленост (67%) и производството на машини и оборудване (89%).

В хартиената индустрия значително повече компании съобщават за недостиг на доставките (79%).

Няма облекчаване на положението в нито един промишлен сектор, посочва институтът Ifo.

В резултат на това все повече компании се стремят да повишат цените. В последно време има малко място за маневри в автомобилната индустрия, когато става въпрос за повишаване на цените.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html