понеделник, 6 май 2024 г.

Аксиния Джурова курира изложба на Дарина Янева в галерия „Контраст“

Снимка: Галерия „Контраст“

Експозицията се открива на 30.09. от 17.00 до 19.30 ч. в Галерия „Контраст“ и може да бъде видяна до 22.10.2021 г.

Ex Oriente Lux – Светлината идва от Изток. Това е заглавието на изложбата. Християнският му прочит ни насочва към Евангелието на Матея (глава 2, стих 1), към повествованието за раждането на Иисус, предшествано от изгряващата на Изток звезда и дошлите да се поклонят на Младенеца влъхви. През столетията този израз Ex Oriente Lux, независимо в какъв контекст се е използвал, се отъждествява с цивилизацията, идваща от Изтока, като изгряващото слънце. С една дума като духовна светлина, резултат от взаимно допълващите се култури на Изтока.

Не се учудвам от избора на заглавието от Дарина Янева. Следя развитието й от години и нейния път като художник, търсещ и улавящ все по-изплъзващата се хармония в равновесието, което е съществувало, когато човекът е живял в разбирателство с природата. Познавам излъчващите духовно спокойствие и тишина пастели, обгърнати в характерната за нея приглушена светлина и въпреки това бях любопитна какво ще се случи след пребиваването й в Китай (2019 г.), тази източна страна, докосването до която е като жигосване, обсебва те завинаги. Навлиза в духовния ти свят в двете крайности, да го разтърси неспасяемо или да го завърши като изконно състояние, търсено от началото на Пътя и намерило своя сюблимен израз.
Това ли се е случило с Дарина Янева?

На фона на ежедневното внушаване на страх и унищожаване на сложния човек за сметка на семплия, на природната му същност за сметка на виртуалната, в болното време, в което живеем, тази изложба е като скок в духовното.
Не случайно част от названията на изящните акварели, пастели и тушови рисунки върху оризова хартия, изработени в последните години от Дарина Янева (2019-2021) са взели от „мъдростта на Дзен“

Тръгни, пътят ще се открие.
Безпределното е в пределното всеки миг.
Почукай на небето и чуй звука,
Когато стигнеш на върха на планината,
продължи да се изкачваш.
Единственият Дзен, който намираш
на върха на планината, е онзи,
който си донесъл там сам.
Накъдето и да потеглиш, тръгни
с цялото си сърце. (Конфуций)
Съвършенството е посока, а не място.

Визуализирайки чрез картините си мъдростта на Изтока, Дарина внася своя принос в експлоатираната идея за Изтока като носител на светлината, на надеждата, за Пътя към съвършенството, този който няма крайна цел за достигане. Той е само посока към възвисяването, безкрайното усъвършенстване на самия себе си.

Текст – Аксиния Джурова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html