понеделник, 6 май 2024 г.

Разказ на живо за Сирак Скитник в литературен маршрут

Снимка: ArtSofia, Столица Култура и Литературни маршрути / Literary Walks

Историкът и изкуствовед Пламен В. Петров ще разкаже за литературната история на българския писател и художник в градската разходка „За Сирак Скитник и безсмислието на живот без храм“.

Събитието ще започне на 29.09. в 18.30 ч. на гърба на Царския дворец.

За литературния маршрут: Маршрутът ще мине през няколко спирки, свързани с живота на Сирак Скитник. Ще започне от сградата на Държавната спестовна каса на ул. „Московска“ 19, където се е помещавало Българското национално радио и където Сирак Скитник дава последното си интервю. За този топос и срещите със Сирака са съхранени любопитни спомени на Елисавета Багряна. Публиката ще може да чуе и за работата на Сирак Скитник в театъра, за критиката и за рисуването. Пламен В. Петров ще разкаже и за първото куклено представление в страната, в което не малка роля има Сирака. Едно от местата, през които маршрутът ще мине е площад „Журналист“, където ще бъде разказано повече за градското пространство и критиката на Сирак Скитник по социалните проблеми през 30-те години, като мръсотията и разбитите тротоари. Литературното трасе ще мине и през ул. „Борова гора“, където е бил домът на художника, в който е написал едни от най-важните си текстове и е нарисувал едни от най-хубавите си картини. Разбира се, няма да бъде пропуснат и фактът, че Сирак Скитник е бил и първият директор на Радио София (днешното Българско национално радио).

За автора на Литературния маршрут: Пламен Валентинов Петров е български историк и изкуствовед. Роден е на 6 август 1983 г. във Велико Търново. През 2010 г. е приет в специалност „История на изкуството“ при Национална художествена академия, а година по-късно е назначен като уредник при Софийска градска художествена галерия, където работи до 2019 г. След като се дипломира в НХА, продължава образованието си в магистърска програма „Старобългаристика“ при СУ „Св. Климент Охридски“. Паралелно с обучението си там учи и в магистърска програма „Сравнително изкуствознание“ при Нов български университет. През 2020 г. защитава дисертация при катедра „Нова и съвременна история“ на СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител проф. д-р Евгения Калинова. Изследването му е издадено върху повече от 700 страници със заглавие „Изкуство и власт в България през 70-те години на ХХ век“. Той автор на множество публицистични, анализаторски и художествени текстове, редица монографии и студии, сред които „Случаят „Олга Круша“ (2020), „Художественият отдел на Първото българско изложение – Пловдив 1892 г.“ (2019), „Войната на молива“ (2018) и др. Участва в редица изследователски проекти и кураторски екипи. От 2021 г. е директор на една от най-старите художествени галерии в страната – ХГ Казанлък.

 

За Литературните маршрути: Това е третият сезон на „Литературните маршрути“ на Фондация „Прочети София“. Те представляват градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети и променят перспективата към града, наблюдавайки го изрично като литературна територия. „Литературните маршрути“ представляват истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Всяка година са поканени различни водещи и всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки.
От май до октомври 2021 г. ще се проведат 12 маршрута с различни автори. За първи път нито едно от събитията и нито един от водещите в програмата няма да се повторят.

„Литературни маршрути София“ е проект на Фондация „Прочети София“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.
Събитията от програмата се реализират с подкрепата на Столична община – Лятна програма от Календара на културните събития.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html